Goldman Sachs'ın Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ekonomi analistlerinin yayımladığı rapora göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) piyasadaki para arzını azaltma hızı dikkate alındığında, enflasyonun beklenenden daha hızlı bir şekilde düşebileceği vurgulandı.

Raporda, enflasyonun yıl sonunda yüzde 30 seviyelerine kadar gerileyebileceği öngörülmekte olup, bu oranın önceki tahminlere kıyasla daha düşük olduğu belirtildi. TCMB'nin politika faizindeki artış beklentilerine de değinilen raporda, Bankanın politika faizini bu ay içinde 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkarabileceği öne sürülmüştü, bu tahminle önceki Goldman Sachs projeksiyonunun yüzde 42,5 olduğu hatırlatıldı.

Mayıs ayı kira artış oranı belli oldu: 2024 Mayıs ayı kira zamları... Mayıs ayı kira artış oranı belli oldu: 2024 Mayıs ayı kira zamları...

Raporda ayrıca, enflasyondaki beklenenden daha hızlı düşüşün, TCMB'nin politika faizinde yıl ortasında indirime gitmesine olanak tanıyabileceği ve bu adımın Türk Lirası üzerinde baskı oluşturmadan gerçekleşebileceği ifade edildi. Raporda, "Enflasyonun beklentilerden daha hızlı düşmesinin büyük bir negatif çıktı açığı gerektirmediği görüşümüz göz önüne alındığında, para politikasında erken bir gevşeme riski, piyasaların fiyatlamalarından daha düşük olabilir." şeklinde bir değerlendirme yapıldı.