Gündem

Gök Vatan’ın Çelik Kubbesi nasıl kurulacak, nasıl çalışacak? Uzmanı anlattı

Türkiye’nin kuracağını açıkladığı çok katmanlı savunma sistemi Çelik Kubbe ülkede heyecan, bazı dış ülkelerde ise panik yarattı. Çelik Kubbe’nin ne olduğunu, nasıl çalışacağını Savunma ve Silah Sistemleri Uzmanı Aydın Çetiner Samimi Haber’e anlattı.

Abone Ol

ARZU ERDOĞRAL / HABER MERKEZİ

Önceki gün Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin aldığı karar bütün dünyanın ilgisini çekti, düşmanlarımızı ise telaşlandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan komite, ‘Gök Vatan’ı çok katmanlı savunma sistemiyle, yani Çelik Kubbe’yle kaplama kararı aldı. Karar açıklanır açıklanmaz gündeme oturdu. Ancak Çelik Kubbe nedir, nasıl kurulacak, nasıl çalışacak; pek bilen yoktu. Samimi Haber, sizin için konuyu uzmanına, Savunma ve Silah Sistemleri Uzmanı Aydın Çetiner’e sordu.

Çetiner, sistemin tümünün dış müdahaleye gerek kalmadan yapay zeka tarafından yönetileceğini, gerektiğinde anında kendiliğinden harekete geçeceğini anlattı. 

Çelik Kubbe’nin gerekliliği üzerinde duran Çetiner; “Kimileri sistemin çok pahalı olduğunu, gerek olmadığını söyleyebiliyor. Onlara diyorum ki, savunmanın maliyeti olmaz. Çünkü savaşı bir kez kaybedersiniz. Bir çatı savunma sistemi olan Çelik Kubbe ülkemizin savunması için çok önemli bir açığı kapatacak” dedi. 

İlk katmanda Korkut var

Çelik Kubbe’nin alt yapısı büyük oranda hazır. Türkiye’nin yerli ve milli olanaklarıyla ürettiği Korkut, Şahin, Göker, İhtar, Sungur savunma sistemleri Çelik Kubbe’ye entegre edilecek.

Kurulacak sistemin ayrıntılarını ve nasıl çalışacağını anlatan Çetiner, Çelik Kubbe’nin beş katmanlı/kademeli bir savunma sistemi olacağını söyledi. 

Çelik Kubbe’nin ilk katmanında Korkut uçaksavar sisteminin bulunacağını belirten Çetiner, Korkut’un sıfırdan 4 bin metreye kadar mesafede tüm hava araçlarına karşı çok etkili olduğunu vurguladı. 

Hisar 70 km menzile sahip

Çetiner tüm kademelerin birbirine entegre olacağını belirterek diğer ayrıntıları şöyle anlattı: “Alçak irtifa sistemlerimiz de var ki, bu çerçevede elimizde Stinger, Cirit sistemleri ve diğerleri var. Bunlar 8 ila 10 kilometre irtifaya kadar önleme yapabilecek füzelerle donatılmış bir sistem. Sonradan yaptığımız Hisar-A ve Hisar-O sistemlerimiz var; birincisi alçak irtifa, ikincisi orta irtifa. Bunlar 70 kilometreye kadar menzile sahip”. 

En uzun menzil Siper’in

En yüksek irtifada önleme yapacak olan sistemin SİPER olduğunu belirten Çetiner, bu sistemin S-400 ve Patriot’un yerli versiyonu olduğunu, 100 kilometreye kadar etkili olduğunu anlattı. 

Savunmada çağ atlayacağız

Sistemin, en alt birimdeki askerden Genelkurmay Merkezi’ne kadar her şeyi ve her yeri tümden, aynı anda koruyacağını ifade eden Çetiner,  şöyle konuştu: “Elektronik donanımımızın tamamen birbirine entegre olduğu bir sistem. Ayrıca bu andığımız füze sistemlerimizin kendi sistemleri çalışıyor. Bunlara ek olarak bir de bizim uzun menzilli arama radarlarımız var. Üstelik bu sistem dünyanın herhangi bir yerindekinden daha etkili olacak. Çünkü elimizde, semalarımızda sürekli uçup gözleme ve inceleme yapabilen dört uçağımız var. Bunlar çevremizdeki her türlü hava hareketini tespit edecek yeteneğe sahip. Havadan erken ihbar ve uyarı uçağı bunlar ve çok etkili. Birbiriyle bağlantılı, kombine, online  ve hiçbir hareketi kaçırmayan çok katmanlı hava savunma sistemi birbiriyle entegre çalışacak ve çok etkili çalışacak. Türkiye’nin hava sahasına yönelecek her türlü saldırganlığı önleyecek en ileri teknolojik kapasiteye sahip olacak. Türk hava sahasına hiçbir saldırı ya da izinsiz hiçbir giriş olmayacak. Bu da bize askeri alanda ve savaş yeteneği anlamında çağ atlatacak”.