Pandemi bitti bitiyor derken, yurt dışından gelen hastalık haberleri ile endişeye kapılıyoruz. Şimdi de özellikle 1-10 yaş arası çocukları etkileyen gizemli hepatit vakaları artmış durumdadır. Hastalık çocuklarda çok ağır seyrederken, bazı ağır vakalarda akciğer nakline kadar giden tablolar söz konusu olabiliyor. İlk etapta İngiltere de görülen gizemli hepatit vakaları 15’ten fazla ülkeye yayılmış durumdadır.

Gizemli Hepatit Nedir?

Aslında tüm Hepatit vakalarında karaciğer dokusunun iltihaplanması ile seyreden bir tablo vardır. Hastalık genel itibariyle viral enfeksiyon temelli olarak bulaşıyor. Şu an çocuklarda görülen vakalarda kusma, ishal ve sarılık semptomları ile ortaya çıkıyor. İlk olarak Birleşik Krallık’ta görülen vakalarda çocuklar hastalığı hafif olarak atlatabilmiş ama belli bir orandakilerde de karaciğer nakli gerekiyor.

Gizemli Hepatit Belirtileri

Özellikle Nisan ayında bazı çocuklarda kusma, ishal ve mide bulantısı gibi şikâyetler meydana çıkmıştı. Dünya Sağlık Örgütü bazı çocukların karaciğer nakli olarak tedavilerini tamamladığını açıkladı. Hala nakil bekleyen 17 tane çocuk var. Ülkemizde şuan itibariyle gizemli hepatit vakası yok ancak, etkenin ne olduğu bilinmediği için, dikkatli olmak ve önlem almak gerekiyor. Temizlik faktörünün önemli olduğu bu hastalıkta, dikkatli olmak ve vakaları özellikle takip etmek gerekiyor.

Gizemli Hepatit Virüsü

Gizemli Hepatit Vakaları Artıyor

Şu an itibariyle, vaka sayısı 200’ü aşmış durumdadır. En son Endonezya’da 3 çocuk hayatını kaybetti. Hastalık daha çok bebekleri ve 16 yaş altı çocukları etkileyerek, karaciğer yetmezliğine kadar gidebiliyor. Uzmanlar bunun bir salgın tehdidi olduğunu ve dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyor. Beklenilen ve bilinen hepatitten farklı seyreden bu tür farklı ülkelerde ortaya çıkıyor.

Hastaneler alınan vakaların yaklaşık % 16’sında daha önceden COVİD-19 vakası görülmüş, ilk etapta endişe edici görülse de, o dönemde COVİD oldukça yaygın olduğu için bu olağan bir durum olarak görülüyor. Vakalar farklı ülkelerde ortaya çıktığı için henüz birbirleriyle bir bağlantıları yok. Muhtemel her türlü gizemli hepatit vakası sebebi inceleniyor, bazı kişiler bunu aşılarla bağdaştırmaya çalışırken, hastalık geçiren çocukların hiçbirinin aşı olmadığı da biliniyor.

İşte yüz değiştiren  diş  uygulaması İşte yüz değiştiren diş uygulaması