Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail açıklaması Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail açıklaması

Kulağa bir şeyin yok olması fikri ilk etapta korkutucu geliyor olsa da zamana direnemeyen her şey yok olmaya mahkûmdur. Meslekler de artık bu sınıfa giriyor. Hep geleceği olan meslekleri merak ederdik, ama şimdi geleceği olmayan mesleklerde merak edilir oldu. Var mı çok yakın bir tarihte, kaybolup gidecek olan meslek grupları?

Bazı üniversitelerde yapılan araştırmaya göre, önümüzdeki 25 yıl içinde şu an var olan bazı mesleklerin % 47’si yok olmuş olacak. Bu durum hemen aklımıza işsizliği getirse de, devletlerin bununla ilgili bit çalışması olup olmadığı bilinmiyor.

Hangi Mesleklerin Geleceği Yok?

Üzülerek söyleyebiliriz ki bazı meslekleri o çok meşhur yapay zekâ yok edecek. Şimdi şöyle bir durup düşünün bakalım, birçok şey yapay zekâ teknolojisine aktarılırsa, hangi meslekler silinir yeryüzünden? Gelecekte olmayacak meslekler neler?

Yok Olacak Meslekler

  • Muhasebecilik: Artık para transferleri ve ticaret dijital bir dünya üzerinden dönmeye başlarsa, muhasebecilere de pek iş kalmayabilir. Aslında bunun, ayak sesleri gelmeye başladı, birçok işlem artık bilgisayarlar üzerinden yürüyor.
  • Satış danışmanlığı: Ülkemizde hatrı sayılır miktarda kasiyer ve satış danışmanı çalışıyor. İleride robotlar iyice hayatımıza girdiğinde, belki de satış elemanlarına ihtiyaç kalmayacaktır.
  • Şoförler: Şimdi bile insansız hava araçları, ulaşım araçları geliştiriliyorken, ileri de belki de yapay zekâ ile hareket eden araçlara sahip oluruz. Bu sektör de yapay zekâdan nasibini alabilecek gibi duruyor.

Yapay Zekâ Her Şeyi Ele Mi Geçirecek?

Birçok kişinin merak ettiği bir konu yapay zekâ her şeyi ele geçirebilir mi?

  • Noterlik: Bugün birçok resmi evrakı onaylatmak adına, noterlerden yardım alıyoruz. Ama gelişen yapay zekâ teknolojisi ile bu işleri artık noterler vasıtası ile yapmayabiliriz. Hatta uzmanlar bu ortadan kalkma meselesine %100 gözü ile bakıyorlar.
  • Çağrı merkezi elemanları ve pazarlamacılar: Özellikle telefon üzerinden yürüyen bu hizmetler yine yapay zekâdan nasibini alabilecek gibi duruyor. Teknoloji bu sektörü de ele geçirebilir ve bu elamanlara hiç ama hiç ihtiyaç kalmayabilir.

Üzücü gibi görünse de bu öngörülere hâkim olmakta fayda var. İleride çocuklarımızın meslek seçimleri için onlara destek olmak adına oldukça işe yarayabilir. Gelecekte olmayacak meslekler, aklımızın bir köşesinde bulunmalıdır.