Evet, birçok meslek, tarihin tozlu sahnesinden el sallayarak hayatlarımızdan çekip gitmiştir. Çocukluğumuzda bile zar zor hatırladığımız yorgancılık, keçecilik, hallaçlık, şerbetçilik vb. birçok meslek artık yoktur. Tıpkı bizim bu yaşadığımız değişimi, çocuklarımız da yaşayacaktır. Onlarda bambaşka bir dünyaya doğacak ve adlarını bile duymadıkları, ama bizim hüzünle hatırladığımız meslekler olacaktır. Üzülmeyi bir kenara bırakırsak, bu değişim ileride nereye doğru verilecek, hangi meslekler daha çok gelecek vadedecek acaba?

Artan Üniversite Mezunu Oranları

Ülkemizde yükseköğretim mezunu olma oranları artık bir hayli artmıştır. Lisans eğitimine başlarken artık her mesleğin, önünü görebilmeyi istiyor ve ona göre tercih yapıyoruz. Bu önceden de önemliydi ama artık daha da önemli bir faktör oldu. Acaba gelecek vadeden meslekler nelerdir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Alman mevkidaşına tarihi hediye Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Alman mevkidaşına tarihi hediye
Gelecek Vadeden Meslekler
  • Yapay zekâ uzmanlığı: Yapay zekâyı duymayanınız var mı? Yoktur, çok yakın bir gelecekte belki de birçok alanda bu teknolojiyi kullanırken, yine de işi yönlendiren insanlara ihtiyacımız olacak.
  • Aktüerya uzmanı: Aktüerya, ülkemizde sadece birkaç üniversite de bulunan ve her türlü iş için finansal bir risk haritası çıkaran bir meslek dalıdır. İleride oldukça popüler olabilir.
  • Mobil uygulama üreticiliği: Mobil uygulamalar hayatımızda yokken neler yapıyorduk acaba? Çok hızlı adapte olduğumuz bu sistemler, ileride çağ atlayacaktır.

İklim Sorunu, Robotlar, Akıllı Şehirler

Geleceğin diğer meslekleri şunlar olabilir;

  • Robot Koordinasyon Uzmanları: Robotlar ha geldi ha gelecek derken; gelecekte çok fazla alanda karşımıza çıkacak olan bu teknolojiyi kontrol etmek için yine insanlara ihtiyaç duyacağızdır.
  • Akıllı şehir uzmanı: Artık her şeyin akıllısı varsa neden şehirlerin olmasın, değil mi? Gelecekte şehirlerimizin çok daha, faklı özelliklere sahip olacağını öngörüyoruz. Bu yüzden bize bu işle ilgilenen kimseler lazımdır.
  • İklim Mühendisleri: Şu an da bile değişen iklim koşulları ile ilgili ciddi korkulara sahibiz. Belki de ileri de iklimle ilgili çalışan mühendisler bizim için çok önemli olacaktır.

Çocuklarımız zaten hayata çok daha farklı yerlerden bakıyorlar. Belli ki ileride, onları zamanın şartlarına göre şekil almış meslekler bekliyor. Geleceğin meslekleri, işte bugünden geliyorum diyor.