Dünya

Gazze’de ateşkesi destekleyen akademisyen görevden alındı

Filistin'e destek ve ateşkes çağrısı yaptığı için bir akademisyen daha işini kaybetti. İskoçya'daki St Andrews Üniversitesi Stella Maris, İsrail'i soykırım ve apartheid ile suçladığı gerekçesiyle mütevelli heyeti üyeliğinden ve kurumun yönetim kurulundan alındı.

Abone Ol

Üniversite yönetimlerinin İsrail yanlısı uygulamaları

ABD’deki üniversitelerde nisan ayında öğrencilerin başlattığı Gazze’ye destek eylemleri kısa sürede dünyanın pek çok ülkesine yayılmış, bazı akademisyenler de bu gösterileri desteklemişti. Okul yönetimlerinin sert  polis müdehalesine başvurarak engellemeye çalıştığı eylemlerde akademisyenler de yerlerde sürüklendi, ters kelepçeyle gözaltına alındı ve işlerinden olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

St Andrews Üniversitesi öğrencilerine, Kasım ayında İsrail'i apartheid, yasadışı işgal, soykırım ve Gazze'ye abluka uygulamakla suçlayan ve ateşkes çağrısı yapan bir e-posta gönderdiği için hakkında soruşturma başlatılan rektör Stella Maris, rektörlük ve mütevelli heyeti üyeliği görevinden alındı .

Soruşturmada Maris'in görevden alınmasının "orantısız" olacağı sonucuna varılırken, üniversite mahkemesi, rektörün sonuçları kabul etmeyi reddetmesi ve bazı öğrencilerin "güvenlikleri için endişe duymalarına" neden olması nedeniyle bu kararı aldıklarını söyledi.

Üniversite mahkemesi: Başka seçeneğimiz yok

Üniversite mahkemesinin kıdemli üyesi ve başkanı Ray Perman, başka bir seçeneklerinin olmadığını belirterek,  “Mahkeme, bu kararın Bayan Maris'in konuşma özgürlüğü üzerinde hiçbir etkisi olmadığını vurgulamak istiyor. Bu hakka sahiptir ve kendisi de herkes gibi kişisel olarak sorumludur. Rektörün açıklamasının bazı bölümlerinin Gazze'deki çatışmadan etkilenen öğrenciler için önemli bir teselli kaynağı olduğunu kabul ediyoruz” dedi.

Stella Maris, Ekim 2026'daki görev süresinin sonuna kadar rektör olarak kalacağının kendisine bildirilmesinin ardından, alınan karardan dolayı hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Stella Maris: Bunu yaptığım için özür dilemeyeceğim

Maris, "Üniversite mahkemesinden alınmamın sebebinin İsrail'in Filistinlilere karşı işlediği savaş suçlarına son verilmesi çağrısında bulunmam olduğu açıktır ve bunu yaptığım için özür dilemeyeceğim" dedi.

Kararı kınayan Stella Maris , "Filistinlilerin insan hakları ve İsrail'in Gazze'deki savaş suçlarının yüksek öğrenimde tartışılamayacağı fikri derinden endişe vericidir" diyerek buna  itiraz edeceğini söyledi.

Londra merkezli bir araştırma şirketi olan Morag Ross KC’nin yayınladığı rapor, bazı öğrencilerin, özellikle Yahudilerin Maris'in mesajından rahatsız olduğunu, ancak bazılarının ise "doğrulanmış ve dinlenmiş" hissettiğini ortaya koydu.

Morag Ross KC, Maris'in mesajının "kendi başına antisemitik olmadığını" kabul etti, ancak "başkalarının antisemitizmi ifade etmesini doğrudan veya dolaylı olarak teşvik edebileceğini" iddia etti.