Dünya

Gazze’de ateşkes sağlansa bile uzun soluklu olmayacak

İsrail ve arabulucular arasında devam eden ateşkes görüşmeleriyle ilgili görüşlerine başvurduğumuz Siyaset Bilimi Uzmanı Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, dünyada genel kuralın mücadele edenin müzakereyi yürütmesi olduğunu hatırlatarak Hamas’ın olmadığı masadan ateşkes çıksa bile uzun soluklu olmayacağını belirtti.

Abone Ol
Ercan Çankaya - Haber Merkezi

İsrail ile Hamas arasında 10 aydan fazla bir süredir devam eden savaşta, ateşkes süreci son aylarda inişli çıkışlı bir seyir halinde ilerliyordu.

Gazze Savaşı ateşkes görüşmelerinin arabulucuları Cuma günü yaptıkları açıklamada iki günlük görüşmelerin sona erdiğini belirtti. Arabulucular, çatışmaları durduracak bir anlaşmaya varmak için önümüzdeki hafta Kahire'de yeniden bir araya gelmeyi planladıklarını bildirdi.

Arabulucuk yapan ABD, Mısır ve Katar tarafından Cuma günü yapılan açıklamada görüşmelerin yapıcı geçtiği ve olumlu bir atmosferde yürütüldüğü belirtildi.

Her iki tarafa da bir öneri sunulduğu ve önümüzdeki günlerde uygulamanın ayrıntıları üzerinde çalışmaya devam etmeyi umdukları bildirildi.

Gazze'deki savaşın daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşmesini önlemeye yönelik uluslararası diplomasi Cuma günü erken saatlerde yoğunlaştı; İngiltere ve Fransa Dışişleri Bakanları İsrail'e ortak bir ziyarette bulunurken, ardından Katar'ın başkenti Doha'da uluslararası arabuluculukla ateşkes görüşmeleri yapıldı.

Samimi Haber olarak ateşkes görüşmelerinin nereye evrileceğini, Hamas ve İsrail’in beklentilerinin ne olduğunu Gaziantep Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe’ye sorduk.

Müzakereyi, mücadeleyi veren kendisi yürütmeli

Hamas’ın beklentisinin İsrail’in Gazze bölgesinden tamamen çekilmesi, 7 Ekim öncesi statüye geri dönülmesi olduğunu söyleyen böyle bir ateşkesin mümkün olmadığını, İsrail’in bu ateşkesi bir şekilde bozacağını söyledi.

İsrail’in 7 Ekim’deki saldırısına başlarken iki temel hedefi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gökçe, bu hedeflerin Hamas’ın yok edilmesi ve rehinelerin kurtarılması olduğunu belirtti. İsrail’in her iki hedefine de ulaşamadığını söyleyen Gökçe, İsrail’in aynı zamanda Hamas’ın masada olmasını istemediğine de dikkat çekti.

Dünyada genellikle mücadeleyi verenin müzakereyi de yaptığını belirten Gökçe, İsrail’in bu neredeyse kural haline gelmiş gerçeği göz ardı ederek Hamas’ı masada istemediğini belirtti. Hamas’ın masada olmadığı zoraki bir ateşkesin pek sağlıklı olmayacağını belirten Gökçe, ateşkesin sağlanabileceği, barış masasının da kurulabileceği ama bu ateşkesin kalıcı olmayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Görüşmeler olumlu sonuçlanırsa İran misilleme yapmaz

Haniye suikastı sonrası bir misilleme yapması beklenen İran’ın, saldırmak için ateşkes görüşmelerinin sona ermesini beklediği yönündeki iddiaları da sorduğumuz Gökçe; İran’ın saldırı konusunda ikilemde olduğunu belirterek saldırmayı istediğini, fakat saldırıya verilecek yanıta karşı da hazırlık yaptığını, Çin ve Rusya’dan destek aldığını belirtti.

Gazze’de ateşkes sağlanırsa İran’ın bir misillemede bulunmayacağına, saldırmamasını da ateşkesin sağlanmasıyla meşrulaştıracağına işaret eden Gökçe, son olarak Gazze’de ateşkes sağlansa bile bunun uzun soluklu olmayacağını belirtti.