Elif Erbay

Rusya ve Çin'den dev tatbikat Rusya ve Çin'den dev tatbikat

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar sürerken, ateşkes umutları ve müzakerelerin geleceği merak konusu. Hamas, İsrail askerinin çekilmediği hiçbir anlaşmayı kabul etmiyor. Bu durum, ana müzakerelere başlamak için Hamas'ın şart koştuğu temel unsurlardan biri.

Hamas’ın ABD'den garanti istediğini fakat ABD'nin bu garantiyi vermediğini söyleyen Yavuzaslan "Doha başbakanı resmi arabulucu, bunun üzerinden müzakereler dolaylı olarak devam ediyor. Yani direkt değil. Burada Amerika Birleşik Devletleri'nin BM'den geçirdiği üç aşamalı bir taslak var. Bu taslak esir takasından tutun da Gazze'ye yardımların girmesine ve nihayetinde Gazze'den İsrail askerinin tamamen çekilmesini içeriyor. Ama Netanyahu, İsrail askerinin tamamen çekilmesini kabul etmiyor." diyerek müzakerelerin devam ettiğini söyedi.

İsrail askerlerinin tamamen çekilmesinin Netanyahu için bir yenilgi olduğunu belirten Yavuzaslan "Bu, kendisi için bir yenilgi demek. Ancak müzakereler sonucunda farklı durumlar olabilir. Özellikle Tel Aviv'deki asker ailelerinin, çocukları esir olan ailelerinin başını çektiği gösteriler, savaş kabinesindeki Gantz ve birkaç bakanın istifası siyasette Netanyahu'yu zor durumda bıraktı." dedi.

Uluslararası baskı da ateşkes sürecinde önemli bir rol oynuyor. Yavuzaslan, ABD’nin yaklaşan seçimleri nedeniyle ateşkes baskısı yaptığını, "ABD ciddi anlamda bu ateşkesi istiyor, en azından seçime kadar. Doha süreci çok önemli, bekleyip göreceğiz. Ama Hamas, İsrail askerinin çekilmesini şart koşuyor." sözleriyle belirtti.

Editör: Haber Merkezi