Hamas, ateşkese olumlu baktıklarını belirterek, "Yanıt, Filistin halkımızın çıkarlarına ve Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırının tamamen durdurulması gerekliliğine öncelik vermektedir" dedi.

Katar ve Mısır, Hamas’ın cevabını doğrulayarak, ABD ile ortak arabuluculuk çabalarının bir anlaşmaya varılana kadar devam edeceğini ve sonraki adımlar konusunda ilgili taraflarla koordinasyon içinde olacaklarını teyit etti. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise, Hamas’ın cevabını aldıklarını ve değerlendirdiklerini açıkladı.

İsrail-Lübnan Sınırında Yükselen Tansiyon

İsrail'in güney Lübnan'daki Jouya köyüne düzenlediği saldırıda, Hizbullah'ın üst düzey komutanı Taleb Abdullah'ın da aralarında bulunduğu en az dört kişi hayatını kaybetti. Hizbullah, saldırının ardından İsrail’in kuzey bölgelerine yaklaşık 80 roket fırlattı. İsrail'in karşı saldırısında, Hizbullah’ın bir toplantısı hedef alındı.

İsrail'in elektronik saldırısında ölenlerin sayısı 20'ye çıktı İsrail'in elektronik saldırısında ölenlerin sayısı 20'ye çıktı

Yahya Sinwar’ın Ateşkes Karşıtlığı

ABD medyasından Wall Street Journal’ın iddiasına göre, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinwar, yakın zamanda Hamas yetkililerine gönderdiği bir mesajda, ateşkes anlaşmasına karşı olduğunu belirtti. Sinwar mesajında, İsrail'in savaştan kaybedecek çok daha fazla şeyi olduğunu ve sivil kayıpların “gerekli fedakarlıklar” olduğunu ifade etti. Sinwar, "Savaşı kaybetmediğimiz müddetçe, bu tür temaslar derhal sonlandırılmalıdır. Savaşa aylarca devam edebilme kapasitemiz var." dedi.

BM'nin İncelemesi

BM insani yardım şefi Martin Griffiths, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında ABD’nin kurduğu iskelenin kullanılıp kullanılmadığını incelediklerini açıkladı. Griffiths, iddiaların doğru olması halinde gelecekteki insani müdahalelerin riske girebileceğini belirtti.

Editör: Elif Erbay