Çin'in BM Daimi Temsilcisi Cang Cün, toplantının ardından yaptığı açıklamada, BMGK'nin ateşkes için adım atması gerektiğini ve bunun yasal sorumluluğu olduğunu vurguladı. Ülkesinin Washington'ın kararından hayal kırıklığı duyduğunu belirten Cang, "ABD'nin vetosu, yanlış mesaj veriyor, Gazze'deki durumu daha tehlikeli hale getiriyor" dedi. ABD'nin, Cezayir'in önerisiyle sunulan tasarıya, "diplomatik çabaları kesintiye uğratacağı" gerekçesiyle karşı çıkmasının tamamıyla savunulamaz olduğunu vurgulayan Cang, "ABD'nin vetosu, Gazze'de ateşkes sağlanması ve savaşa son verilmesi için yapılan güçlü çağrıyı susturamaz. Güvenlik Konseyi, veto yüzünden adaleti yerine getirme sorumluluğunu bir tarafa bırakamaz" ifadelerini kullandı.

Ürdün dışişleri bakanı Safadi'den Filistin açıklaması Ürdün dışişleri bakanı Safadi'den Filistin açıklaması

Cezayir'in Sunduğu Tasarı

Cezayir'in sunduğu karar tasarısında, Gazze'de acil insani ateşkes sağlanması talep ediliyordu. Tasarıda, sivillere yönelik her türlü saldırının kınandığı ve Filistin halkının zorla yerinden edilmesine karşı çıkıldığı belirtiliyordu. Uluslararası insan haklarına uyma çağrısı yapılırken, Gazze'nin tüm bölgelerine insani yardım sağlanması gerektiği vurgulanıyordu. Ayrıca, tüm esirlerin serbest bırakılması talep edilirken, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'e yönelik aldığı ihtiyati tedbir kararlarına da atıfta bulunuluyordu. Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinden 13'ü tasarıya "evet" derken, ABD daimi üye olarak veto hakkını kullanarak tasarının reddedilmesine neden oldu. İngiltere ise çekimser kaldı.

Gazze'de doktorlar, artık yaralıları anestezisiz ameliyat ediyor! Gazze'de doktorlar, artık yaralıları anestezisiz ameliyat ediyor!

ABD daha önce de veto etti

ABD, daha önce 16, 18 ve 25 Ekim 2023 ile 8 Aralık 2023'te BMGK'de Gazze'ye ilişkin sunulan karar tasarılarını veto etmişti. ABD ayrıca, BM Genel Kurulu'nda 13 Aralık 2023'te 153 ülkenin "evet" oyu kullandığı Gazze'de acilen insani ateşkes talebinde bulunan karar tasarısı için de "hayır" oyu kullanan 10 ülkeden biriydi.