Dünya

Gazze, 21. yüzyılın en kanlı savaşlarından biri oldu

İsrail'in Gazze saldırıları, bir yıldan kısa sürede yaşanan aşırı can kaybı nedeniyle 21. yüzyılın en kanlı savaşları arasında gösterildi.

Abone Ol

21. yüzyılın en kanlı saldırıları 

Haaretz'in araştırmasına göre, İsrail'in 10 aydan uzun süredir devam eden Gazze savaşı, nispeten kısa bir sürede yaşanan yüksek can kaybı nedeniyle 21. yüzyılın "en kanlı savaşlarından" biri olarak tanımlandı .
Perşembe günü itibarıyla 7 Ekim'den bu yana bölgenin nüfusunun yüzde 2'sini oluşturduğu söylenen en az 40 bin 5 Filistinli öldürüldü.  
Bu sayı, Gazze'nin nüfusunun az olması ve savaşın diğer uzun yıllar süren savaş ve çatışmalara kıyasla daha kısa sürmesi nedeniyle aşırı olarak değerlendiriliyor.
Örneğin Ukrayna'da  tahminlere göre sivil nüfusun %0,45'i öldürüldü. Suriye'de 2011'de başlayan on yıllık savaşta nüfusun %2'si öldürüldü. Vietnam Savaşı sırasında yirmi yıl süren savaşta tahminlere göre nüfusun %5'i öldürüldü.

İsrailli profesör savaşları kıyasladı

 Kudüs İbrani Üniversitesi'nden Profesör Dan Miodownik, Haaretz'e yaptığı açıklamada, Gazze'deki savaşın "son yıllarda dünyanın başka yerlerinde yaşanan diğer şiddet olaylarından çok daha fazla ölüme yol açtığını" söyledi. Miodownik, devam eden Rohingya çatışması ile 2015'teki Ezidi soykırımı arasında karşılaştırmalar yaptı. 
Raporda ayrıca Gazze'de ortalama olarak aylık bazda yaklaşık 4.000 Filistinlinin öldürüldüğü vurgulandı. En kanlı ayında, 2015'te IŞİD'e karşı savaş sırasında 1.370 Iraklı öldürüldü.
Yugoslavya savaşları sırasında Bosna'da en kötü yıl 1991'de 2 bin 97 kişi öldürülmüş , dört yıl boyunca toplam ölenlerin sayısı 63 bini bulmuştu.
Raporda ayrıca, İsrail'in yoğun bombalamaları ve tam kuşatma altında olmasına rağmen Filistinlilerin savaştan etkilenen topraklardan kaçamadığı ve sayısız Filistinlinin ölüme maruz kaldığı vurgulandı.
Birçoğu yalnızca kanser gibi ağır yaraları veya hastalıkları nedeniyle tıbbi tedavi alabilmeleri için çok az Filistinli Gazze'den ayrılabildi. 
Ancak, İsrail'in sözde "güvenli bölgeler" belirlemesine rağmen Gazze'nin her yerinde ölüm riski devam etti.
Dan Miodownik Haaretz'e yaptığı açıklamada, "Gazze'de Filistinliler mülteci olamaz. Kaçmanın tek yolu bir kaçakçıya 10.000 dolar ödemek ve tünellerden birinden Mısır'a geçmekti. Bu da artık mümkün değil. Bu, nüfusun bir durumda sıkışıp kalması anlamına geliyor ve bu en korkunç şeylerden biri" dedi.

Haaretz, Suriye gibi diğer ülkelerdeki savaşlarla karşılaştırmalar yaptı; burada sakinler önemli sayıda denizaşırı ülkeye sığınabildi. Ukraynalılar ayrıca 2022'de Rusya'nın işgalinin ardından bir dizi Avrupa ülkesine gitti.
Gazze'deki savaş çok küçük bir toprak parçasında gerçekleşirken, küresel çaptaki diğer çatışmalar genellikle daha büyük toprak parçalarında meydana geldi. 
Gazzeliler yalnızca hava saldırıları, bombalama ve silah ateşiyle öldürülmüyor. Enkaz, çöken sağlık sistemi ve ilaç, yiyecek ve diğer ihtiyaçların eksikliği, hastalıkların ve rahatsızlıkların yaygınlaşmasına önemli ölçüde katkıda bulunarak Filistin halkının ölümüne sebep oldu.
Yaklaşık bir milyon Filistinli akut solunum yolu enfeksiyonları, 107 bin Filistinli akut hepatit ve binlercesi de diğer hastalıklarla mücadele ediyor.
Son haftalarda çok bulaşıcı olan  çocuk felci hastalığının da tespit edilmesi, bölgede alarm durumunu daha da artırdı.
Yüksek düzeydeki gıda güvensizliği, yetersiz beslenme ve yaklaşan kıtlık da Gazzelilerin ölüm sebebi oldu.

 Gazze'de gerçek ölü sayısı 

Güncel ölü sayısı 40.005 olsa da uzmanlar 7 Ekim'den bu yana Gazze'de daha fazla Filistinlinin öldürüldüğünü öngörüyor. The Lancet dergisinden tıp uzmanları ölü sayısının yaklaşık 186.000 olduğunu tahmin ediyor. Bu rakam, bölgenin sağlık bakanlığı tarafından açıklanan resmi sayıdan 145.995 fazla.
Lancet'in bu rakamı, Gazze'nin savaş öncesi 2 milyon 375 bin 259 kişilik nüfus tahmininin yüzde 7,9'una denk geliyor.
Ayrıca 7 Ekim'den bu yana Gazze'de çok sayıda yabancı öldürüldü. Bunlar arasında BM çalışanları ve Dünya Merkez Mutfağı çalışanları da vardı .