Dünya çapında 6.2 milyondan fazla insana bulaşan koronavirüs salgını devam ederken Fransa'da kan grupları ile koronavirüsün bulaşması ile ilgili bir araştırma yapıldı.

Araştırmada 333 çift mercek altına alınırken bunların hastalığı birbirlerine bulaştırma oranı da analiz edildi. Yapılan inceleme sonucunda kan grupları aynı olan çiftlerin birbirlerine koronavirüsü daha çok bulaştırdığı tespit edildi.

Kan grubu A ve B olanlar dikkat

Araştırma sonuçlarında bilim insanları, "Eğer koronavirüs olan kişinin kan grubu A, B ya da AB ise, Covid-19'u A ve B antikoru olan birine bulaştırabilir. 0 kan grubuna sahip olanlara ise bulaştırılması zor. Zira 0 kan grubuna sahip olan kişiler diğer gruplara kan verebilir ama kendisi sadece 0 kan grubundan kan alabilir" açıklamasını yaptı.

0 Grubu süper bulaştırıcı

Fakat bilim insanları bu durumun olumsuz yönünü de mercek altına aldı. Uzmanlar, "0 kan grubuna sahip olanlar diğer gruplara kan bağışı yapabiliyor. Dolayısıyla kan grubu 0 olan birisi diğer insanlara daha kolay bir şekilde hastalık bulaştırabilir. Bu kişiler genelde 'süper bulaştırıcı' oluyor" dedi.

Haberler.com- Olgun Kızıltepe