Foto Galeri

Uzmanlar yılbaşı için uyarıyor: Mide fesadına dikkat!

Yılbaşı gecesi, sofralar özenle hazırlanıyor. Çeşit çeşit yemekler sofraları süslüyor. İnsanlar bu özel gecede genellikle yemeğin dozunu kaçırıyor. Ancak uzmanlar uyarıyor. Bu özel gecede besin güvenliğinin ve sağlığının göz ardı edilmemesi gerekiyor.

Abone Ol

Yemek hazırlıklarında besin güvenliğinin önemine dikkat çeken Beslenme uzmanı Hatice Nurseda Hatunoğlu; “Yılbaşı sofrasında çok fazla yemek sunmak cazip olabilir, ancak aşırı yemek hazırlamak genellikle israfa yol açar. Ayrıca, fazla yemek sindirim sorunlarına veya mide rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi.

Yılbaşı sofralarının çeşitliliğinin sindirim problemlerine yol açabileceğini belirten Beslenme Uzmanı Kübra Şahin ise; “Yemekten sonra nane, rezene ya da papatya çayı gibi sindirimi kolaylaştırıcı bitki çaylarını tercih edebilirsiniz” önerisinde bulundu.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Hatice Nurseda Hatunoğlu ile Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Kübra Şahin, yılbaşı sofrasında dikkat edilmesi gereken önemli noktaları paylaştı.

OLUMSUZLUK YAŞAMAMAK İÇİN BAZI NOKTALARA DİKKAT EDİLMELİ Hatice Nurseda Hatunoğlu, yılbaşı gecesinde, sevdiklerimizle birlikte kutlama yapmak için yemek hazırlıkları önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek; “Besin güvenliği ve sağlığı açısından herhangi bir olumsuzluk yaşamamak adına bazı noktalara dikkat edilirse yılbaşı gece keyifli bir yemek olarak hafızalarda yer edinecektir” dedi.

ÇİĞ ET VE SEBZELER BİRBİRİNDEN AYRI TUTULMALIDIR Yemek hazırlıklarında besin güvenliğinin önemine dikkat çeken Hatunoğlu, şu önerilerde bulundu: “Öncelikle besin temizliğine dikkat edilmeli, yemek hazırlamaya başlamadan önce eller yıkanmalı ve bulaş riskini azaltmak için çiğ et ve sebzeleri birbirinden ayrı tutmalıyız. Besinlerin pişirilme sıcaklıkları da oldukça önemlidir”.

MAYONEZ VE KREMALI YEMEKLERDE 2 SAAT SINIRI “Özellikle yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi olan hindi eti başta olmak üzere kırmızı et, tavuk eti gibi etlerin iç sıcaklığı 75 dereceyi geçmelidir. Ayrıca etleri zeytinyağı, çeşitli baharatlar ile marine etmek lezzeti arttırıp pişirme sonrası daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Mayonez ve kremalı yemekler oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmemelidir. Eğer içeceklerde buz kullanılacaksa mutlaka temiz su ile yapılan buz kullanılmalıdır”.

YÜKSEK MİKTARDA ALKOL MİDE SORUNLARINA YOL AÇABİLİR Alkol tüketimi sınırlandırılması önerisinde de bulunan Hatunoğlu; “Yüksek miktarlarda alkol tüketimi, mide sorunlarına yol açabilir. Alkollü içecekleri yavaş ve su ile dengeleyerek tüketmeye dikkat edin. Yılbaşı sofrasında çok fazla yemek sunmak cazip olabilir, ancak aşırı yemek hazırlamak genellikle israfa yol açar. Ayrıca, fazla yemek sindirim sorunlarına veya mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Yemekleri dengeli bir şekilde hazırlayın ve porsiyonları makul tutmaya çalışın” diye konuştu.

FIRINDA PİŞMİŞ ALTERNATİFLERE YÖNELİN Kübra Şahin ise yılbaşı sofralarının çeşitliliğinin sindirim problemlerine yol açabileceğini belirterek şunları ekledi: “Yılbaşı gecesi, sofralar genellikle çok çeşitlidir, ancak bu durum bazı kişilerde hazımsızlık, mide rahatsızlıkları ya da diğer sindirim problemlerine yol açabilmektedir. Yemekleri yavaşça çiğneyerek tüketmek, sindirimi kolaylaştırır ve aşırı yemenizi engeller. Çeşit fazla olduğunda, sofrada her şeyden tatmak istiyorsanız, mideyi yormamak için porsiyonlarınızı küçük tutmaya özen gösterin. Çok yağlı, kızartılmış ya da kremalı yiyecekler mideyi yorabilir. Daha hafif ve fırında pişmiş alternatiflere yönelin” şeklinde konuştu.

TATLIYI YEMEKTEN SONRA BİR SÜRE BEKLEYİP TÜKETİN Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da meyve tatlılarının tercih edilmesi önerisinde de bulunan Beslenme Uzm. Kübra Şahin, “Tatlıyı yemekten sonra bir süre bekleyerek tüketin. Ana yemek ve tatlılar arasında aşırıya kaçmamak için önceden plan yapabilirsiniz. Yılbaşı sofralarından önce kuru yemiş, cips ya da benzeri atıştırmalıkları fazla tüketmek, ana yemeklere yer kalmamasına ve mide şikayetlerine neden olabilir. Yemekle birlikte çok fazla asitli ya da şekerli içecek tüketmek yerine, su içmeye özen gösterin. Bu hem mideyi rahatlatır hem de sindirime yardımcı olur. Yemekten sonra nane, rezene ya da papatya çayı gibi sindirimi kolaylaştırıcı bitki çaylarını tercih edebilirsiniz” şeklinde sözlerini tamamladı.