Kültür Sanat

Türkiye’nin en büyük müzik müzesi Afyon’da

Türkiye’de müzik temalı müzelerin en büyüğü, mermer ihracatçısı bir işadamının gayretiyle Afyonkarahisar’da kuruldu. İbrahim Alimoğlu, dünyanın birçok ülkesinden topladığı müzik aletleriyle Afyon’da 2013’te bir müzik müzesi kurdu. Müze bugün içerdiği nadir 500 müzik aletiyle, alanında Türkiye’nin en büyüğü durumunda.

Abone Ol

Türkiye’de bugün itibarıyla müzik konulu 13 müze bulunuyor. Müzik müzelerinin en büyüğü ise İstanbul, Ankara ya da İzmir’de değil, Afyonkarahisar’da bulunuyor. Üstelik hayırsever bir işadamının gayretiyle, ildeki üniversitenin bünyesinde kuruldu.

Müzik müzesinin Afyon’da kurulmasının öyküsü doğrudan işadamı İbrahim Alimoğlu’yla ilgili. Yurt içinde gittiği yörelerden ve dışarıda gezdiği ülkelerden antika eserler ve müzik aletleri toplayan Alimoğlu, bu aletleri önce ofisinde hobi olarak biriktirdi.

Kültür ve sanat tutkunu işadamı, Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Merkezi (AKSAM) adında bir de kültür kuruluşu kurdu. Topladığı müzik aletlerinin giderek çoğalmasıyla birlikte, 2013 yılında bir müze kurma fikri gelişti. 

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı ile işbirliğine gidildi ve konservatuvar bünyesinde bir müze kurulması kararlaştırıldı. Müze, 30 Eylül 2013’te kapılarını ziyaretçilere açtı.

Müze kurulduktan sonra, Türkiye’nin çeşitli yöresel sanatçıları kadim çalgılarını buraya bağışladı. Bu çalgılar arasında Anadolu ve Türk kültürünün, müzik tarihinin bilinmeyen ya da çok az bilinen, binlerce yıllık geçmişe sahip aletleri bulunuyor.

Diğer yandan, yakın zamana kadar yaklaşık 250 müzik enstrümanı bulunan müze, Alman koleksiyoner Wolfgang Ott’un bağışladığı 246 enstrümanın da eklenmesiyle, geçtiğimiz Haziran ayında bir anda Türkiye‘nin en büyük müzik müzesi haline geldi.

Afyonkarahisarlı yerel sanatçı Ömer Yarşi sahip olduğu çalgıları müzeye bağışladı. Kütahyalı halk ozanı Hisarlı Ahmet’in sazları da oğlu TRT Sanatçısı Mustafa Hisarlı tarafından buraya bağışlandı. 

Bazı luthiyer (müzik aleti yapımcısı) ve müzik evi sahiplerinin bağışları da müzenin zengin bir içeriğe sahip olmasını sağladı. 

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi, bugün itibarıyla Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nınsa üçüncü büyük müzik müzesi konumunda; bununla birlikte her geçen gün daha da zenginleşiyor.

Müzede üflemeli, vurmalı, kemikli, telli, rezonanslı, bakır ve daha birçok türde çalgı bulunuyor. Çalgılar dört kıta ve onlarca ülkeden toplanmış. Müzenin yıllık 15 bin dolayında ziyaretçi ortalaması var. Alimoğlu, bu güzel girişimi dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden bile ödül aldı.

Bu noktada, Wolfgang Ott’un bağışının arka planından biraz söz etmemiz gerekiyor.

1968 yılında çıktığı bir yurt dışı gezisinde doğum günü hediyesi olarak aldığı bir sitar ile müzik aleti tutkusu başlayan Ott, gittiği her yerden enstrüman toplamaya başlamış.

Yıllar boyu orijinal ve farklı kültürlere ait yüzlerce çalgı toplayan Alman müziksever, İbrahim Alimoğlu ile tanışınca bir karar vermiş. Çocukları ve mirasçısının da olmaması nedeniyle, sahip olduğu müzik aletlerini Alimoğlu’nun kurduğu müzeye bağışlamış.