Kendini teşhis etme kılavuzu: "Aaa! Bende OSB, DEHB ve üstün zekâ var!" diyenlere özel rehber
Günümüz dünyasında, her konuda uzman gibi hissediyoruz; Google sağ olsun, kendimize teşhis koymak da artık birkaç dakikalık bir iş! İşte, OSB (Otizm Spektrum Bozukluğu), DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) ve Üstün Zekâ (evet, bunu da kendimize koyabiliyoruz) arasında gezinen özellikler ile dolu renkli bir dünya!
Abone Ol
1. "Ben Hiçbir Şeyi Unutmam" Diyenlerden misiniz?
Önce bir durun ve nefes alın. DEHB’nin bir parçası olarak “Çalışma hafızasında güçlük” yaşadığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Belki de sürekli not alıyorsunuz ya da hatırlatma alarmlarınız hayatınızı kurtarıyor! Eee, kimse mükemmel değil, belki de sadece yoğun bir hayatınız vardır.
2. "Duygusalım, Hem de Çook"
Duygusal hassasiyet, hem OSB hem de DEHB ve Üstün Zekâ’nın ortak özelliklerinden biri. Hangi filme ağladığınızı kimse bilemez, ama her günkü dramdan yorgunsanız, bu rehber tam size göre! Kendinize hemen teşhis koymayın; bazen hassas olmak iyidir!
3. "Rutinlerim Olmadan Asla!"
Eğer kendinizi sürekli aynı kafe koltuğunda buluyorsanız veya her sabah aynı kahvaltıyı yapıyorsanız, OSB’nin “Rutin, düzene ihtiyaç” alanında kendinizi bulabilirsiniz. Fakat sakin olun, rutine olan düşkünlük sizi doğrudan teşhise götürmüyor.
4. "Aşırı Dikkatliyim" ya da "Dikkatimi Toplayamıyorum!"
Bazen öyle anlar oluyor ki; odaklanmayı başardığınızda, detaylarda kayboluyorsunuz (Merhaba, Üstün Zekâ). Fakat bir bakmışsınız dikkatiniz sürekli dağılıyor (Merhaba, DEHB). O zaman kendinize "Ben DEHB’yim, hem de biraz üstün zekâ!" teşhisi koyabilirsiniz ama unutmayın; her insan bir miktar dikkat karmaşası yaşar.
5. "Tekrarlar Olmadan Olmaz!"
Tekrar eden davranışlar ve düşünceler sizin için vazgeçilmez mi? “Hayır, bu normal değil” diyorsanız, belki bir de OSB’ye göz kırptınız! Fakat hepimizin kendine özgü tekrarları olabilir; belki de bu sadece sabah alarmını 10 kere erteleme alışkanlığınızdan ibarettir!
Teşhis koymayı hafife almayın
Günümüz sosyal medyasında “Aaa, bende kesin OSB var, belki de üstün zekâyım” gibi içsel teşhisler yaygınlaştı. Ancak unutmayın, bu üç durumun da çok daha kapsamlı ve derinlemesine incelenmesi gerekiyor. Bu rehber, kendini daha yakından tanımak isteyenlere eğlenceli bir dokunuş sunuyor, ancak gerçek bir tanı için profesyonel yardımı ihmal etmeyin. Kendinizi en iyi siz tanırsınız ama bazen bir uzmana danışmak hiç fena olmaz!
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Samimi Haber sitemize
abone olun.