Yaşam

Herkes bunu merak ediyor… Kombi kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Kış yaklaştı, havalar soğudu ve kombiler yanmaya başladı. Kombi kullanırken dikkat edilmesi gerekenler yine gündem olmaya ve merak edilmeye başladı. Kombi alırken dikkat edilmesi gerekenler neler? Hangi kombi türleri daha verimlidir? Kombiyi verimli kullanmanın yolları nedir? Kombi nerede olmalı? Kombi sürekli yakılmalı mı, arada bir kapatılmalı mı? Kombi güvenliği nasıl sağlanır? Kombinin basınç ayarı nasıl yapılır? İşte cevapları…

Abone Ol

Kış mevsimi yine kapıya dayandı, herkesin zihninde, kullandığı kombiyle ilgili bazı sorular ve hatta endişeler oluştu. Kombiyi verimli, ucuz ve güvenli kullanmanın yolları merak ediliyor. 

Kombinin nerede konumlandırılması gerektiği, sürekli yakılıp yakılmayacağı, basınç durumu, verimli kullanmanın püf noktaları, hangi kombi türlerinin daha güvenli ve verimli olduğu, kombide basıncın neden düştüğü gibi konular son günlerde çokça soruluyor. Tüm bu soruların cevabı haberimizde… 

Kombiyi nereye koymak gerekir? Kombinin konacağı yer hem ısınma hem de güvenlik için önemlidir. Kısa yoldan belirtelim; kombinizi yaşadığınız, evde en çok zamanı geçirdiğiniz yere, örneğin oturma odasının, mutfağın, yatak odasının ya da salonun içinde bulundurmamalısınız. Kombi asla açık alanda, açık havada bulundurulmamalı. Açık havada konumlandırılan kombi yağmur, kar, rüzgar, güneş, soğuk gibi olumsuz dış etkenler yüzünden kısa sürede yıpranır ya da sönebilir. Bu da güvenliğinizi tehlikeye atacağı gibi, yeni bir kombi almak ya da mevcut olanı onarttırmak zorunda kalacağınız için, size ek maliyet yükleyecektir. Kombinin bulunması gereken en uygun yer balkonunuzdur. Ancak açık balkonda değil. Ya balkonunuz yeterince hava akımı sağlayacak biçimde kapalı olmalı, ya da kombiniz açık balkonda güvenli bir koruma kutusu içinde bulunmalı. Balkonda kombinin yanında/yakınında kolay tutuşabilecek malzeme bulundurulmamalıdır. 

Kombinin temizliği ve bakımı ne zaman, nasıl yapılmalı? Her eşya gibi kombi de düzenli aralıklarla temizlik gerektirir. Kombi bakımı ve temiz tutulması, hem daha iyi ısıtması hem güvenli olması açısından önemlidir. Kıştan önce her yıl yapılması gereken kombi bakımında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. 

Kombi bakımı yapılırken nelere dikkat etmeli? Bunları şöyle sıralayabiliriz: •            Kombiyi açtığınız yani ‘yaktığınız’ zaman, peteklerin ne derecede ısındığını, suyun ne kadar sıcak aktığını kontrol ediniz. Eğer kombiden değil, peteklerden kaynaklı (radyatörlerde hava olması, radyatörlerin çamurlanması gibi) bir sorun varsa radyatör temizliğinin de yapılması gerekir. •            Kombinin su sızdırıp sızdırmadığını kontrol ediniz. •            Kombinin içini açıp tozları temizleyiniz. •            Kombinin elektrik bağlantı noktalarını kontrol ediniz. Kombinin çalışmasını aksatacak bir durum varsa gideriniz. •            Kombinin bacalarını temizleyiniz. •            Kombinin su basıncını kontrol ediniz. Bu ayar, ‘bar ayarı’ diye de bilinir.

Kombinin bar ayarı neden düşer? Kombiler kış moduna geçilip, radyatörleri ısıtmaya çalışınca hem daha yüksek alevle hem de uzun süreli çalışır. Uzun süreli ve yüksek alevli çalıştığı için, içinde bulunan suyu ısıtır, su genleşir. Bu nedenle basınç ayarında ufak değişmeler gerçekleşir. Ayrıca tesisatta hata/kaçak varsa da su basıncı düşebilir; bu durumda tesisatı gözden geçirmekte arar vardır. Kombi çalışmıyorken de basınç ayarında düşme varsa bu, genleşme tankında azot gazının eksikliği olabilir. Bu durumda yetkili servisi çağırıp azot gazı ekletmelisiniz.

Kombinin basıncının düşük olmasının sakıncaları neler? Basıncın düşük olması, kombinin suyu ısıtmamasına, bu nedenle evi ısıtmamasına ya da musluktan sıcak su akmamasına neden olur. Bu durum, uzun vadede cihaza zarar verir. Kombinin içindeki su biterse kombi çalışmayı durdurur. Cihazın ekranında hata bildirimi belirir. Buna rağmen kombiyi çalıştırmayı sürdürürseniz, cihazınızda kuru yanma sorunu ortaya çıkabilir. 

Kombi basıncının yüksek olmasının sakıncası nedir? Kombi basıncının yüksek olmasının güvenlik açısından sakıncaları vardır. Öncelikle bu durum, kombi içindeki bazı parçaların zarar görmesine ve cihazın verimsiz çalışmasına neden olur. Kalorifer peteklerinden su sızıp evin içini ıslatabilir. Emniyet ventilinden su sızar. Bar ayarı çok yükselirse kombi kendini kilitler ve güvenlik önlemi çerçevesinde çalışmayı durdurur. Genleşme tankının içindeki azot gazı eksikliği, kombi çalışırken bar ayarının yükselmesine neden olabilir. 

Kombinin su basıncı (bar ayarı) kaç olmalı? Kombilerde bar ayarı ya da su basıncı denen ayarın, ortalama değerinin 1,5 ila 2 arasında olması önerilir. Kombinin bar ayarı 2’yi geçerse ve su boşaltılmazsa, peteklerden su sızıntı olasılığı ortaya çıkar. Kazara kombinin su basıncını gereğinden daha yükseğe çıkardıysanız, iki yolla basıncı dengeleyebilirsiniz. Biri, tahliye borusunda fazla suyu atmaktır. İkincisi, kombiye en yakın kalorifer peteğinden hava/su çıkarmaktır. Sıcak su kullanımında ya da kalorifer sistemi açıkken kombinin bar ayarında yükselmeler görülebilir. Aşırı yüksek bar göstergesi durumunda, fazla su boşaltılmazsa kombi, tahliye borusundan ya da petek ağızlarından suyu atabilir. Kombinin basıncını ayarladıktan sonra musluğu tam kapattığınızdan emin olun. 

Kombi kaç derecede yanmalı? Bu sorunun yanıtı, ısıtılması gereken alanın büyüklüğüyle ilgilidir. Ancak ortalama bir evin/dairenin kışın sıcak tutulması için kombinin 50 derecede tutulması idealdir. Evde kimse yokken kombiyi tamamen kapatmayın; böle bir uygulama/alışkanlık enerji tüketimini artırır ve faturanızı yükseltir. Evde kimse yokken kombi kapalı tutulduğunda, yeniden açılana dek geçen sürede evin ısısı yok olacağından, kombi yeniden açıldığında evi yeniden ısıtmak için daha çok enerji harcayacaktır. En iyi seçenek, evde kimsenin olmadığı gündüz saatlerinde kombiyi düşük ayarda çalıştırmaktır.