Yaşam

Güz vaktinin diyarı: Arapgir

Güz güzelliği, en çok bu diyarda ortaya çıkar. Evler, ağaçlar, yapraklar, sular ve toprak kış uykusuna yatmadan önce son bir kez gülümser. Bu gülümseme en çok Arapgir’de güzeldir. Bir grup amatör fotoğrafçı Malatya Arapgir’in güzünü fotoğrafladı.

Abone Ol

Belki çalışma koşullarından, belki alışkanlıktan, insanların çoğu yazın gezmeyi tercih eder. Ancak gezmenin, görmenin ve “kaydetmenin” zamanını güz mevsimine denk getiren zevk sahipleri neyi, nerede bulacaklarını iyi bilir. 

En güzel sonbahar fotoğraflarının nerede çekileceğini iyi bilen gazeteci, yazar, gezgin ve profesyonel fotoğrafçı Alişan Hayırlı da, öğrencisi 16 amatör fotoğrafçıyla birlikte Malatya Arapgir’in yolunu tuttu.

Bilim Sanat ve Kültür Derneği’nin (BİLSAM) güz dönemi atölye çalışmaları kapsamında düzenlenen 'Fotoğraf Sunumu ve Gezi Atölyesi' kursiyerleri olan öğrencilerini arkasına katan Hayırlı, Arapgir’in doğasını, tarihi mekanlarını ve esnafını görüntüledi. 

Arapgir gezisi kursiyerlere hem fotoğrafçılık bilgilerini geliştirme olanağı verdi hem de bu güzel diyarı gezme ayrıcalığı yaşattı. Geziye Arapgir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mesut Kavas rehberlik yaptı. 

İlk olarak 200 yıllık Millet Han’da sabah kahvaltısı yapıp Han’ı görüntüleyen fotoğrafçılar, daha sonra sırasıyla Asım Külah Kişisel Müzesi,  tarihi Emiroğlu Konağı, Mir-i Liva Ahmet Bey Camii ve Kaşkaloğlu Konağı’nı gezip fotoğrafladılar.  

Öğlen yemeğinde Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’nun misafiri olan ekip, öğleden sonra Çanakkale Savaşı’nın kahramanı Orgeneral Cevat Çobanlı Konağı’nı gezdi. Konak gezisi sırasında duygulu anlar yaşayan kursiyerler, Çanakkale Zaferi’nin mimarlarından Arapgirli Cevat Paşa’nın hayatını daha yakından öğrenme fırsatını elde etti. 

Öğrenciler, Arapgir’in merkezinde artık tarihe karışmak üzere olan bir mesleği ve bu mesleğin son ustasını görme ve fotoğraflama şansı da yakaladı. Erol Hakan ve “çivisiz ayakkabı” ya da “tahta çivili ayakkabı” dükkanı, Türkiye’de bu alanda bilinen son usta ve son işyeri. Genç fotoğrafçılar burada bol ol fotoğraflar çekip tarihe kayıt düştü. 

Sonbahar renklerinin büyülü bir diyar haline getirdiği Arapgir ve çevresini de gezen ekip, bol bol doğal manzara görüntülediler. 

Gezi sırasında sonbahar renklerinin süslediği Arapgir merkezinin doğal manzarasını da görüntüleyen öğrenciler, Arapgir’in hem tarihi hem de turistik açıdan ne kadar zengin ve kadim bir şehir olduğuna şahitlik ettiler. 

Arapgir’in ilk kurulduğu vadi olan “Eskişehir” de gezildi ve görüntülendi. Eskişehir Vadisi’ndeki en eski tarihi mekanların başında Gümrükçü Osman Paşa Camii ve Güğümcü Hüseyin Ağa Cami geliyor. 

Doğanın güz güzelliğini en iyi sunduğu yerlerin başında Eskişehir vadisi’ndeki Tepte Çayı ve çevresi geliyor. Çayın ve güzün olağanüstü güzelliklerini fotoğraflayan Hayırlı ve öğrencileri, ardından, Arapgir ismiyle özdeşleşen Kozluk Çayı ve Kayaarası Kanyonu’na gittiler. 

Fotoğraçı kafilesi Kozluk Çayı boyunca yürüyüp Kayaarası Kanyonu’nun başlangıç noktasına ulaştı. Kozluk Çayı ve çevresindeki çınar ağaçlarından dökülmüş yapraklar, ekibe büyülü fotoğraflar çekme olanağı sundu.