En uzun gece ne zaman? Gün dönümleri hakkında bilmemiz gerekenler
Yılın en uzun gecesi yaklaşırken gün dönümü ile ilgili de araştırmalar başladı. Peki, en uzun gece ne zaman? Kış gün dönümünde neler yaşanır?
Abone Ol
En uzun gece için geri sayım başladı. Kuzey yarımkürede kış gündönümü 21 Aralık Perşembe günü yaşanacak. Kış Gündönümü adı verilen bu günde, güneş ışıkları Oğlak Dönencesi’ne dik gelir. Kuzey yarıkürede günler uzamaya, güney yarıkürede ise günler kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede kışın, güney yarıkürede yazın başlangıcı sayılır. Peki, kış gün dönümü ne zaman? En uzun gece ne zaman yaşanacak? En uzun gece kaç saat sürüyor? İşte 21 Aralık kış ekinoksuna dair bilgiler...
21 ARALIK EN UZUN GECE KAÇ SAAT SÜRER?
Kuzey yarım kürede gölgelerin en uzun olduğu gündür. 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gece ise 15 saat 6 dakika ile Kuzey'deki Sinop'ta yaşanıyor. En kısa gece ise 14 saat ile Güney'deki Hatay'da olacak.
21 Aralık, kuzey yarımkürede kış güneş dönümüdür ve bu tarih aynı zamanda en uzun geceyi temsil eder. Bu olay, güneş ışığının Kuzey Yarımküre'de en düşük açıyla düşmesi nedeniyle meydana gelir ve kuzeyde kış mevsiminin başlangıcını simgeler. Bu tarihte, güneş ışığı günlük süre içinde en kısa mesafeyi kat eder ve gecenin süresi en uzun olur.
Kış Güneş Dönümü:
21 Aralık, kuzey yarımkürede kış güneş dönümünü temsil eder. Bu gün, kuzeydeki yerlerde kışın başladığı tarihi işaret eder.
Kuzey yarımküredeki 21 Aralık, gün içindeki güneş ışığı süresinin en kısa olduğu günü simgeler. Bu tarihten sonra günler, yeniden uzamaya başlar.
21 Aralık gecesi, diğer gecelere göre daha uzun sürer. Bu durum, güneşin gökyüzünde daha düşük bir yörüngeye sahip olması nedeniyle gün boyunca daha kısa bir süre boyunca görünmesinden kaynaklanır.
Astronomi ve Bilimsel Önemi:
21 Aralık, astronomik bir olay olup, Dünya'nın güneş etrafındaki yörüngesindeki konumu nedeniyle gerçekleşir. Bu tarih, astronomi ve güneş sistemi bilimi açısından önemlidir.
Bu tarihteki en uzun gece, kültürler arasında çeşitli şekillerde kutlanır ve bazı bölgelerde özel ritüeller, festivaller veya ayinlerle anılır. Ayrıca, günlerin tekrar uzamaya başlaması, birçok kültürde umut ve yeni başlangıçların sembolü olarak görülür.
DİĞER GÜN DÖNÜMLERİ VE EKİNOKS TARİHLERİ
21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.
21 Haziran (Yaz gün dönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gün dönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.
23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Samimi Haber sitemize
abone olun.