Yaşam

Bilimsel araştırma ortaya koydu: Elektronik sigara daha erken öldürüyor

Son yıllarda özellikle gençler arasında çok yaygınlaşan elektronik sigaranın ölümcül tehlikeleri konusunda uzmanlar uyarıyor. Elektronik sigara birçok ölümcül kimyasal içeriyor ve başta akciğer kanseri olmak üzere birçok ciddi hastalığa neden oluyor.

Abone Ol

Sigaranın insan sağlığına vurduğu onarılmaz darbeler yetmedi, son yıllarda elektronik sigaralar öylesine yaygınlaştı ve çeşitlendi ki, neredeyse sigaranın tahtını sallayacak duruma geldi. Elektronik sigara üreticileri, insanları daha kolay tuzağa çekebilmek için renk, koku, tat çeşitliğinin yanı sıra, bu zehirlerin ambalajında da göz alıcı oyunlar yapıyor.

Birçok uzman, elektronik sigaranın, sigaradan daha fazla, daha ölümcül ve ani zararlar verdiği konusunda hemfikir. Daha “cafcaflı” görünüme sahip olduğundan, özellikle gençler arasında elektronik sigara kullanımı son dönemde çok artmış durumda.

Elektronik sigarada kullanılan sıvının içinde, nikotinin dışında birçok ölümcül kimyasal daha bulunuyor. Bunlardan “propilen, glikol ve gliserolün” adlı kimyasallar ısınınca “formaldehit, asetaldehit” gibi kanser yapıcı maddelere dönüşüyor.

Bu durum, akciğer kanseri gibi ölümcül hastalıklara daha erken yaşlarda yakalanma riskini en üst düzeye çıkartıyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin de, gençler arasındaki elektronik sigara kullanımının ölümcül sonuçları hakkında uyarıyor. Sakin, bilimsel araştırmaların, elektronik sigaranın daha erken yaşlarda ölümcül hastalığa neden olduğunu söyledi.

Yapılan bilimsel araştırmalar, geleneksel sigara gibi elektronik sigaranın da kanser, KOAH gibi ölümcül hastalıklara neden olma riskinin çok yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Doç. Dr. Sakin, elektronik sigaranın, normal sigaraya göre daha erken yaşlarda kansere yol açtığına yönelik sonuçların ortaya konduğunu belirterek; “Bilimsel araştırmalar, elektronik sigara kullananların, normal sigara içenlere göre 10 yıl daha genç yaşta kanser riskiyle karşılaşabildiğini ortaya koyuyor” dedi.

Küçük hücreli akciğer kanserinin %90 oranında tütün dumanına bağlı geliştiğini vurgulayan Sakin, giderek gelişen elektronik sigaranın da en az normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirtti.

Sigarayı bıraktıktan sonra vücudun tamamen iyileşmesinin yıllar aldığını söyleyen Sakin; “Sigara içenler bıraksa bile, bazı durumlarda yıllar sonra sigaraya bağlı olarak kanser vakaları görülebiliyor” dedi.