Edebiyat dünyasının başyapıtları, çoğu zaman sinema camiasında yaratacağı yoğun ilgi sebebiyle beyaz perdeye uyarlanır. Okuyucuların hayal gücüyle yarattığı evrenlerin beyaz perdeye akması, edebiyat ve sinema dünyasının ele el verişiyle çoğu zaman kült eserler yaratır. İşte muhteşem kurguları ve içeriğiyle, "kitap gibi" 10 film.
Abone Ol
Le Notti Bianche (Beyaz Geceler)
IMDB:7.8
Rus ve dünya edebiyatının en önemli isimlerinin Fyodor Dostoyevski'nin 1848'de yazdığı aynı adlı kısa öyküsünden uyarlanan eser kitap gibi film tutkunlarının favorilerinden.
Senaryosunu Suso Cecchi d'Amico'nun uyarlayıp yazdığı filmi, İtalyan Yeni Gerçekçiliği film akımının öncülerinden Luchino Visconti yönetmiştir.
Fransa ve İtalya ortak yapımı dramatik filmde, yalnız bir adamla yalnız bir kadının kısa bir zaman dilimine sığan varoluşçu hikâyesi anlatılır. Filmde Visconti puslu siyah beyaz gece görüntüleri eşliğinde oluşturduğu gerçek üstü bir atmosferde içe dönük iki insanın iç dünyalarını, gerçeklerden hayal dünyasına kaçışlarını olağanüstü bir ustalıkla verir.
Varoluşçu bu kült film, Venedik Film Festivali'nde Gümüş Aslan ödülüyle ödüllendirilmiştir.
Schindler’s List (Schindler'in Listesi)
IMDB:9.0
Thomas Keneally tarafından kaleme alınan kitap Schindler’in Listesi; Nazi işgali altında Polonya’da yaşayan Yahudileri kurtarmak için hayatını riske atan Oskar Schindler’in öyküsünü konu alıyor.
Steven Spielberg yönetmenliğinde sinemaya uyarlanan film, 321 milyon dolar gişe hasılatı elde ederek Akademi, Altın Küre, BAFTA ve Grammy gibi ödüllerin sahibi oluyor. Tüm zamanların en iyi filmleri arasında gösterilen başyapıt, uyarlama filmler arasında en başarılı yapımlardan biri.
The Silence of The Lambs (Kuzuların Sessizliği)
IMDB:8.6
Thomas Harris’in yazmış olduğu kitapta; FBI ajanı Claris Starling'ın, diğer FBI ajanlarını derisini yüzerek katleden bir seri katilin peşine düşüyor ve son derece sarsıcı olaylarla karşılıyor.
Jonathan Demme tarafından beyaz perdeye uyarlanan esere, birebir sadık kalınıyor. Beş Oscar ödüllü filmde Anthony Hopkins’in oyunculuğu ders niteliğinde. Artık kült bir esere dönüşen filmde oyunculuklar izleyicilere göz kırpma fırsatı tanımıyor.
Kıskanmak
IMDB:6,5
Türk sinemasının sevilen ismi Zeki Demirkubuz'un yönetmenliğini yaptığı film 2009'da Nahid Sırrı Örik'in romanından uyarlanmıştır.
1930'lu yıllarda Zonguldak'ında geçen film, İstanbul'da yaşarken anne ve babasını kaybetmiş iki kardeşin ve evin gelininin Zonguldak'a taşındıktan sonra değişen hayatlarını anlatıyor.
Sırların açığa çıkmasıyla bir gecede değişen 4 hayatını anlatan film, Demirkubuz'un en önemli eserlerinden biri.
Martın Eden
IMDB:7.0
Jack London'ın aynı isimli romanından uyarlanan film, aşkın, toplumsal statüye karşı verdiği mücadeleyi anlatır.
Film, okuma yazma bilmeyen bir denizcinin, savaş sonrası İtalya'da yazar olarak kendini kanıtlama yolculuğunu konu almaktadır.
Proletarya koşullarının yoksul ve kasvetli ağırlığı altından kurtulma için çabalayan Martın'ın bu çabası o kadar güçlü ve duygusal yoğunluktadır ki, film izleyeni de içine çeker.
Film boyu izleyici karakterle birlikte adeta soluk soluğa bir mücadele vermektedir.
Dava
IMDB:7,6
Fransa, İtalya, Almanya ortak yapımı psikolojik bir dramatik filmdir. Özgün adı Le Procès dir.
Oldukça karamsar ve rahatsız edici bir atmosfere sahip film Franz Kafka'nın aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Orson Welles'in yönetmenliğini yaptığı film, hayat hakkında bireysel sorgulayışları perdeye aktarır.
Film, bürokrasinin insan ruhu üzerindeki yıkıcı etkisini başyapıt niteliğiyle seyirciye aktarmıştır.
Pride & Prejudice (Aşk ve Gurur)
IMDB:7,8
Jane Austen'ın aynı isimli meşhur romanından uyarlanan film, aşkın beraberinde hissettirdiği toplumsal sorunları ele alıyor.
Joe Wright, tarafından yönetilen film, sinemaseverlerden başarılı bir kitap uyarlaması yorumları alırken, kadınlar ve toplum algısı adına birçok eleştirisel değer taşımasıyla türünün en iyi örneklerinden.
Mutluluk
IMDB:7.5
Zülfü Livaneli'nin aynı adlı romanından uyarlanan, yönetmenliğini Abdullah Oğuz'un üstlendiği “Mutluluk” filmi,Meryem’in perişan ve baygın halde, bir göl kenarında bulunmasıyla başlıyor.
Namus adı altında kızlarına töre gereği ölüm emri veren aile, görevi ise yakın akrabası Cemal’e verir. Çıktıkları ölüm yolculuğunda, Meryem ve Cemal’in yolları, Profesör İrfan Kurudal’la kesişir. Bu karşılaşma üçünün de kaderlerini değiştirir. Karakterler mutluluğa doğru bir yolculuğa çıkar.
Filmin yönetmeni Abdullah Oğuz “Mutluluk” romanını okuduğunda “Ben bu hikayeyi beyazperdede görmek istiyorum” dediğini ifade ederek, “Film, Türkiye'nin hem geleneksel, hem de modern yüzünü bir araya getiren bir yolculuk ekseninde ilerliyor” demiştir.
Before Sunrise (Gün Doğmadan)
IMDB:8.0
Çekimlerinin sadece 15 günde tamamlanmasına rağmen kült bir esere dönüşebilen bu yapım, filmde karakterin okuduğu kitaptan uyarlanmasıyla dikkat çekmiştir.
aslında bir üçlemenin ilk filmi olan Gün Doğmadan, George Bataille'nin öykü dermelerinden esinlenmiştir.
Sinema tarihi boyunca birçok unutulmaz aşk hikayesi anlatılmıştır, ancak Richard Linklater‘ın yönettiği ve Ethan Hawke ile Julie Delpy’in unutulmaz performanslarına sahne olan “Before” üçlemesi, romantizmin en gerçekçi anlatılarından birini sunmuştur.
Hem konusu hem atmosferi hem de oyuncuların içten davranışlarıyla film, romantizmi izleyiciye dokunaklı bir seviyede aktarmıştır.
Gone Girl (Kayıp Kız)
IMDB:8.1
David Fincher’ın Gillian Flynn’ın aynı adlı romanından uyarladığı Gone Girl, trajikomik anlatımıyla seyirciyi çileli bir evliliğin ortasında bırakıyor.
David Fincher’ın en iddialı filmlerinden Gone Girl, dışarıdan mükemmel görünen bir evlilikte cinayet soruşturmasıyla film boyu gizem yaratıyor.
Soruşturma boyuncu seyircinin evli çiftte bir taraf seçme dürtüsü ve filmin finali yapımı yıllar boyu bahsedilecek kült bir esere dönüştürüyor.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Samimi Haber sitemize
abone olun.