260 bin Kürt kente getirildi… Kerkük’te “taşımalı” nüfus sayımı!
Irak’ta 27 yıl sonra ilk kez nüfus sayımı yapılıyor. ABD’nin “Irak’ın kuzeyini Kürtleştirme” planı bu sayımda da işliyor. Sayımdan önceki günlerde Kürtlerin yoğun olduğu kırsal alandan Kerkük’e 260 bini aşkın Kürt’ün getirildiği iddia ediliyor. Amaç, birçok etnik grubun hassas bir dengede yaşadığı Kerkük’ü Kürtleştirmek.
Abone Ol
Irak 1997 yılından beri ilk kez nüfus sayımına gidiyor. İki gün sürecek sayım dün (20 Kasım) başladı, bugün akşam sona erecek. Sayım nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.
Ancak Irak’ın Kerkük şehrindeki sayım tüm ülkedeki sayımdan daha çok ilgi çekiyor. Çünkü Kerkük çok sayıda farklı etnik grubun hassas dengeler üzerinde yaşadığı bir il. Ancak Kürt grupların, hatta bölücü terör örgütü PKK’nın şehirde oynadığı “demografik dengeyi değiştirme oyunu” hem ülkenin hem şehrin huzurunu kaçırıyor.
Kerkük’ü Kürtleştirme planının yeni aşaması
Kürtlerin, kentin demografik dengesini değiştirmek amaçlı ayak oyunları akıl almaz boyutlara ulaşmış durumda. Kerkük’ün şu anki nüfusunun 1 milyon 900 bin dolayında olduğu sanılıyor. Saddam’ın düştüğü 2003 yılında 350 bin dolayında olduğu tahmin edilen Kerkük nüfusu, ABD’nın Irak’ı işgal ettiği günlerde onbinlerce Kürdün şehre taşınmasıyla bir anda patlama yaşamıştı. Aynı oyun, 37 yıl sonra ilk nüfus sayımının yapıldığı şehirde yeniden oynanıyor.
Mahmur Kampından bile PKK’lılar taşındı!
Kerkük’te, şehre Kürtleri taşıma oyunu 2003’ten sonra yeniden oynanıyor. Erbil, Süleymaniye, Mahmur Kampı, Selahaddin ve Duhok gibi bölgelerden 260 bini aşkın Kürt Kerkük’e taşındı. 100 metrekarelik bir evden 97 kişi çıktı!
“1957 statükosu bozulamaz”
Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı ve Irak Milletvekili Erşad Salihi, Kürtlerin Kerkük’te demografik dengeyi değiştirmeye çalıştığını duyurdu. Salihi, Kürtlerin asıl amacının 1957’de belirlenen statükonun bozulması olduğunu söyledi.
Salihi, nüfus sayımı öncesinde içinde, Mahmur Kampı ve diğer yerlerden PKK’lı teröristlerin de bulunduğu onbinlerce Kürdün Kerkük’e getirildiğini belirterek; “Hem de bu insanlar aleni bir biçimde ve tören havasında taşındı. Kerkük’te baskın nüfus olma hesaplarının temelinde 140. maddeden hareketle şehri siyasi olarak ele geçirme amacı var. Ayrıca buna ek olarak KDP ve KYB’nin de inisiyatifi ele geçirme savaşı verdiğini görüyoruz. Ancak Irak’ta 1957 sayımı esas kabul edilmeye devam edilecek. Çünkü bu sergilenen manipülasyon gerçek rakamların elde edilmesine mâni oluyor. Dengeyi böyle basit taktiklerle değiştirmeye çalışmak hepimize zarar verir. Kürt, Türkmen ve Arap fark etmeksizin hepimiz kaybederiz” şeklinde uyarıda bulundu.
“Demografi oyunlarını belirleyip hükümete ilettik”
Salihi, sayımın bir komediye dönüştüğünü, Kerkük’te 100 metrelik bir evden 97 Kürdün çıktığını, bunun gibi başka birçok skandal örneğin bulunduğunu anlatarak; “Diğer yandan PKK’lı teröristler de günler öncesinden gruplar hâlinde ve özellikle Mahmur Kampından alınarak Kerkük’e getirildi. İçlerinde Türkiye, İran ve Suriye pasaportlular da vardı. Bunları tespit edip hükûmete ilettik. Herkes siyasi gayelerle farklı hesaplar yapmayı bırakmalı” dedi.
70 sorudan oluşan nüfus sayımı
Kerkük’teki nüfus sayımı 70 soru üzerinden yapılıyor. Sağlık, eğitim, çalışma, hizmetler,, etnik köken, aile birey sayısı ve ailelerin karşılaştığı hastalıklar gibi konular soruluyor.
Kerkük neden önemli?
Kerkük Irak’taki en kozmopolit illerin başında geliyor. Türkmen, Arap, Kürt, Asuri/Süryani, Ermeni, Yahudi nüfus yüzlerce yıldır şehirde huzur içinde yaşadı. Ancak 2003’te Saddam’ın düştüğü süreçte Kürt gruplar, şehrin nüfus dengesini değiştirmek için yüzbinlerce Kürdü kente adeta yığmasıyla Kerkük’ün dengesi ve huzuru bozuldu.
Kerkük’te ne zaman nüfus sayımları yapıldı?
Irak’ta 1934, 1947, 1957, 1965, 1977, 1987, 1997 yıllarında sayım yapıldı. Kerkük’te bu sayımların sonuncusu, yani 1997’de olanı yapılmadı. Çünkü Arap ırkçısı Saddam rejimi, nüfus dengesinin Türkmenler lehine sonuç vermesinden korktuğundan bu şehri sayım dışı bıraktı.
Kerkük 20. Yüzyılın başlarında Türkmenlerin ezici çoğunlukta olduğu bir şehirdi. Ancak İngilizlerin güdümünde kurulan Irak Krallığı, ardından gelen BAAS rejimi yıllarında, özellikle Saddam zamanında, Arap ismi almayan ve kendini Türkmen olarak tanımlamakta ısrar eden Kerkük Türkmenlerinin önemli bir bölümü yerlerinden edilip ülkenin değişik yerlerine sürülmüş, yerlerine güneyden Araplar getirilip kente yerleştirilmişti. Getirilen bu Araplara Türkmenlerin evleri ve ayrıca 10 bin dinar verilmişti.
Günümüzde, Kerkük ve Telafer gibi Türkmen yurtlarından güneye sürülmüş Bayat, Karakeçili gibi birçok Türk aşireti Araplaşmış bir görüntü sergilemekte ve Arapça konuşmakta.
ABD’nin Irak’ın kuzeyini Kürtleştirme planı
Kerkük’te yaşanan son asimilasyon ve demografi oyunu 2003’teki ABD işgalin sürecinde yaşandı. ABD’nin bizzat kurguladığı ve desteklediği “Irak’ın kuzeyinin Kürtleştirilmesi” projesi, günümüzde de sürüyor. Daha 30 yıl önceye kadar Türkmenlerin çoğunlukta olduğu Kerkük, Erbil ve Tuzhurmatu gibi kadim Türk yurtlarına kırsal bölgeden Kürtler getirilip yerleştiriliyor.
Erbil’deki Türkmen asimilasyonu 30 yıl boyunca özenle gözlerden uzak tutularak sürdü. Buradaki Türklere yönelik baskılar özellikle işyerlerinde ve devlet dairelerinde yoğunlaştı. Nüfus işlemleri gibi devlet işlerinde, bireylerin etnik kimliği sorulduğunda yalnızca Kürt veya Arap seçenekleri sunuldu, farklı bir etnik kimlik beyan edenlerin işlemleri ya yapılmadı ya da kasıtlı biçimde geciktirildi.
Hatta asimilasyon çılgınlık boyutuna vardırıldı; Türkmenlerin kökeninin Kürtlerden geldiği iddia edilen yayınlar ve programlar yapıldı ve halen yapılıyor. Baskılara dayanamayan birçok Erbil Türkmeni ya şehri terk etti, ya da kimliğine “Türkmen” yerine “Erbilli” yazdırmak zorunda kaldı.
1 milyon Türkmen evini terk etti
Amerikan işgali, 2003’teki Kürt göçü, 2016’daki IŞİD işgali gibi son 21 yıldaki sıkıntılı dönemde Kerkük, Telafer, Tuzhurmatu, Erbil gibi şehirlerden en az 1 milyon Türkmen’in evini terk edip ya Irak’ın daha güney bölgelerine ve Bağdat’a, ya da ırak dışına çıktığı tahmin ediliyor.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Samimi Haber sitemize
abone olun.