Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, bugün Türkiye’ye ilişkin raporunu açıkladı.  Yayımlanan yeni raporda, Türk bankaları için refinansman risklerinin azaldığını ancak hala mevcut risklerin devam ettiğini kaydetti. Raporda, sıkılaştırma önlemlerinin devam etmesinin Türk bankalarının finansal sağlığını iyileştirdiğine dikkat çekti.

POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ  

Fitch’in raporunda, Türkiye’nin mevcut ekonomik programının sürdürülmesinin temel senaryo olarak öngörüldüğü kaydedildi.  Ancak politika değişikliklerinin finansal istikrar risklerini yeniden artırabileceği uyarısı yapıldı.

BANKALARIN DIŞ BORÇLARI ARTTI

Rapora göre, Türk bankalarının dış borçları, düşen risk primlerinin etkisiyle 2024 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla önemli ölçüde arttı. Bankaların kısa vadeli döviz borçları, sınırlı uzun vadeli dış finansman imkânları ve son yıllardaki piyasa dalgalanmaları nedeniyle 112 milyar dolara yükseldi. Bunun yanında, Türk bankalarının yabancı para likit varlıkları, dolarsızlaşma ve Merkez Bankası ile yapılan döviz swaplarının sonlanması nedeniyle azalma gösterdi. Ancak, yabancı karşı taraflarla yapılan swaplar ve liranın istikrar kazanması, yabancı para kredilere olan talebin artmasına neden oldu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon açıklaması Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon açıklaması

fitch-building-1200x630

KADEMELİ GEVŞETİN ÖNERİSİ

Sektörün döviz ve döviz korumalı mevduatları, makro ihtiyati düzenlemeler nedeniyle azalmaya devam etti. Fitch, enflasyonun düşmesi ve makroekonomik istikrarın iyileşmesiyle birlikte bu düzenlemelerin kademeli olarak gevşetileceğini bekliyor.

 DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR

  • Türk bankalarının yabancı para likiditesi daha düşük, ancak kalitesi daha yüksek, piyasaya erişim iyileşti.
  • Sıkılaştırma tedbirleri ve yetkililerin ortodoks para politikasına geri dönmeye devam etmesi nedeniyle Türk bankaları için yeniden finansman riskleri azalmıştır.
  • Ancak, bankaların daha da artan kısa vadeli dış borçlarının yüksek payı ve yatırımcı duyarlılığına olan hassasiyetleri nedeniyle bu riskler halen mevcut.
  • Temel senaryomuz Türkiye'nin mevcut ekonomik programını sürdürmesi yönündedir, ancak finansal istikrar risklerinin yeniden canlanmasına yol açabilecek ve dövize olan talebi yeniden canlandırabilecek olan politikanın tersine çevrilmesi riski devam etmektedir."

Editör: Gülden Kılıç