Ekonomi

Fındığın değerinde dev artış!

Türkiye’nin fındık ve mamulleri ihracatında, yurt dışındaki büyük alıcıların yoğun taleplerinden kaynaklı fark yaratacak bir artış yaşandı. Yüzde 20’lik artışla 254 bin 174 ton ihracatı gerçekleştirilen mamullerin değeri, 61 milyon 706 bin doları buldu.

Abone Ol

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin (DKİB) paylaştığı verilere göre, ocak-ekim ayları arasında fındık ve mamullerinde yaşanan yüzde 20’lik artışla beraber 139 bin ton iç fındık ihracatı yapıldı. 1 milyar 140 milyon dolar değerindeki döviz girdisinde, artış oranı yüzde 57 olarak saptandı. Yine artışın boy gösterdiği işlenmiş fındıktaki oran ise miktar olarak yüzde 7’lik bir artış yakalayıp, 916 milyon dolar gelir sağladı. İşlenmiş fındığın fiyatındaki artış yüzde 34 oldu.  

Kabuklu fındık ihracatında ciddi artış yaşandı

2024’te en çok dikkat çeken artışı, kabuklu fındık yaşadı. 2023’ün 1 Eylül’ü ile 31 Ekim’i arasındaki dönemde gerçekleştirilen 75 tonluk kabuklu fındık ihracatı; 2024 yılının aynı döneminde, yüzde 653’lük bir artışla 566 tona çıkarak zirvedeki yerini aldı. Döviz girdisi olarak 2 milyon 158 bin liralık bir para girişi sağlayan kabuklu fındığın değerinde yaşanan artış, yüzde 736 oldu.

Ocak-ekim dönemi baz alındığında yüzde 179’luk yükseliş yaşadığı gözlemlenen kabuklu fındığın, bu dönemde 800 tonluk ihracatı gerçekleştirildi. Kabuklu fındığın değerindeki yüzde 241’lik artış ile fiyatı 3 milyon 76 bin dolara kadar ulaştı. Kabuklu fındık ihracatının büyük bir kısmı 1 ay içinde gerçekleşti. Eylül-ekim dönemindeki bu büyük ticaret, tüm ihracatın yüzde 71’ini oluşturuyor.

Fındıktaki değer artışı yüzleri güldürdü

Miktar olarak yüzde 14’lük artış gösteren fındık ve mamulleri ihracatındaki öne çıkan bir diğer nokta ise değerinin yüzde 46 oranında artış göstermiş olması. Fındık miktarındaki artış oranı, görece olarak düşük olmasına rağmen; fındığın değerinde yaşanan artış oranın fazla olması, üreticinin yüzünü güldürdü. Birlik yetkililerine göre, bu artışın en büyük sebebi son 2 aydır yurt dışındaki büyük alıcıların fındığa karşı oluşturduğu yoğun talepten kaynaklanıyor.

Fındık, yoğun talep gördükçe birim fiyatı da artış gösteriyor. Bu durum, üreticinin aynı miktardaki fındıktan daha fazla gelir elde etmesine olanak sağlıyor.