GAZZE (AA) - Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler, uluslararası topluma, Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) için "finansal güvenlik ağı" oluşturulması çağrısı yaptı.

Lübnan'ın önderliğinde başkent Beyrut'ta düzenlenen ve Ürdün, Suriye, Filistin, Mısır ve Arap Birliğinin katılımıyla gerçekleşen UNRWA İstişare Komitesi Toplantıları ile eş zamanlı olarak Gazze kentindeki UNRWA merkezi önünde eylem düzenlendi.

Gösteriyi düzenleyen Filistinli Mülteciler Ortak Komitesi Üyesi Mazin eş-Şeyh, katılımcılar adına yaptığı konuşmada, UNRWA'dan, bağış yapan ülkelerin tabanını büyütme, çok yıllı finansman planları ortaya koyma, sürdürülebilir mali destek sağlama ve acil durum programlarını genişletme yoluyla finansal güvenlik ağı oluşturmak için uluslararası toplumla birlikte çalışmasını istedi.

BM'nin UNRWA bütçesine önemli bir destek vermesi, ekonomik krizler ve bütçe açıklarından korumak için mali güvence sağlaması gerektiğini kaydeden Şeyh, uluslararası topluma ve Arap ülkelerine UNRWA'nın kendisine verilen yetkiye uygun olarak işlevini yerine getirmesine yardımcı olma çağrısında bulunduklarını söyledi.

UNRWA Genel Komiseri Philip Lazzarini'nin açıklamalarına tepki gösteren Şeyh, UNRWA'nın faaliyetlerini onun adına yerine getirecek uluslararası kuruluşların kurulmasını kabul etmediklerini dile getirdi.

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, 23 Nisan'da Filistinlilere yönelik mesajında, UNRWA'nın yaşadığı mali krizin üstesinden gelinmesi için seçeneklerden birinin; BM içinde UNRWA adına ve onun yönlendirmesiyle hizmet sunacak ortaklıkların artırılması olduğunu ifade etmişti.

BM Genel Kurulu tarafından 1949'da kurulan UNRWA, Batı Şeria, Gazze, Kudüs, Ürdün, Lübnan ve Suriye'de 5 milyondan fazla Filistinli mülteciye yardım sağlıyor.