Orta Doğu'da Filistin-İsrail Savaşı yedinci gününde devam ediyor. İsrail'in, Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilere tahliye çağrısı yapmasının ardından kara operasyonu da başladı.

FİLİSTİN'DE CAN KAYBI 

Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze'de hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 2 bin 215'e, yaralananların ise 8 bin 174'e yükseldiğini duyurdu. 

İsrail'in saldırılarında hayatını kaybedenlerin 724’ü çocuk, 458’i kadın olduğu bildirildi. Batı Şeria'da da 54 kişi yaşamını yitirdi, bin 100 kişi yaralandı.

Sabah saatlerinde yapılan açıklamada ise İsrail saldırılarında 15 sağlık personelinin öldüğü ve 27'sinin de yaralandığı aktarıldı.

İSRAİL'DE CAN KAYBI 

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin hayatını kaybettiği, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

AA-20231013-32394669-32394665-ISRAILIN_GAZZE_SERIDINE_DUZENLEDIGI_SALDIRILARDA_OLENLERIN_SAYISI_1799A_YUKSELDI

İSRAİL GAZZE'Yİ GECE BOYUNCA BOMBALADI

Günlerdir süren hava saldırılarına gece boyunca da devam etti. İsrail savaş uçakları da Gazze'nin tüm bölgelerini gece boyu bombaladı. Bölgeden AA muhabirinin aktardığına göre İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin doğu ve batı kesimlerini, savaş gemileri, tank ve topçu atışlarıyla vurdu.

MÜLTECİ KAMPINA BOMBARDIMAN 

İsrail uçakları, Cebaliya Mülteci Kampı ile Meşru Beyt Lahiya'ya yoğun bombardıman gerçekleştirdi. 

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı, Beyt Lahye ve orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı gibi yoğun nüfusa sahip bölgelerin bombalanması sonucu çok sayıda ölü ve yaralı olduğu aktarıldı.

AA-20231011-32377770-32377762-ISRAILIN_GAZZEYE_YONELIK_HAVA_SALDIRILARI

İSRAİL KARA OPERASYONUNA BAŞLADI 

Savaş, Orta Doğu'da binlerce sivilin hayatını kaybettiği bir trajediye dönüşürken, tüm dünya bu gelişmeleri büyük bir endişeyle takip ediyor. İsrail, Gazze'nin kuzeyinde yaşayan 1 milyon sivilin güneye gitmelerini istedi, ve bu talebin ardından Gazze'ye yönelik kara operasyonuna başlandı.

"AMACIMIZ NET: HAMAS"

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Jonathan Conricus, sabahın erken saatlerinde yaptığı açıklamada, "Amacımız son derece nettir. Bu savaşın nihai hedefi, Hamas'ı ve askeri kapasitesini ortadan kaldırmak ve durumu kökten değiştirmektir; böylece Hamas'ın İsrailli sivillere ve askerlere bir daha zarar veremeyeceğini sağlamaktır" dedi.

AA-20231013-32389970-32389950-ISRAIL_GAZZE_SINIRINA_TANK_VE_ZIRHLI_ARAC_SEVKIYATINI_ARTIRDI

HİZBULLAH'A AİT HEDEF VURULDU 

İsrail ordusu, sekizinci günün başlarında, bir insansız hava aracının ülkeye sızmaya çalıştığını belirterek Hizbullah'a ait bir hedefi vurduğunu açıkladı. Denizden düzenlenen saldırılar ise Gazze sahilini hedef aldı ve bir mülteci kampında çatışma yaşandığı rapor edildi.

Filistin-İsrail savaşında dakika dakika sıcak gelişmeler şu şekilde: 

00:12 İran'dan İsrail'e: Saldırılar Devam Ederse Müdahale Etmek Zorunda Kalacağız

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla İsrail'e mesaj göndererek, "Gazze'ye saldırıların devam etmesi halinde müdahale etmek zorunda kalacağını" bildirdi.

00:00 İsrail: Suriye'den Topraklarımıza 2 Roket Atıldı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Suriye’den İsrail’in kuzeyine 2 roket atıldığını açıkladı. İsrail-Gazze çatışmaları 8’inci gününde devam ediyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Suriye tarafından ülkenin Lübnan sınırına yakın Alma kasabasına ve Suriye sınırına yakın Golan Tepeleri'ndeki Avnei Eitan kasabasına olmak üzere 2 roket atıldığı ve topçu atışıyla karşılık verildiği aktarıldı. Suriye’den kaç roket atıldığına ilişkin henüz bir açıklama yapılmazken, olaya ilişkin herhangi bir yaralanma veya hasar bildirilmedi.

23:00 DSÖ’den İsrail'in 'Hastaneleri Boşaltın' Talimatına Kınama: DSÖ, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki 2.000'den fazla yatan hastayı tedavi eden 22 hastanenin boşaltılması yönünde defalarca verdiği talimatları şiddetle kınadı. 

22:30 Suriye'den Golan Tepeleri'ne Ateş Açıldı: Suriye'den İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'ne ateş açıldı, İsrail misilleme saldırısı yaptı.

21:45 'Hamas Tahliyeleri Engelliyor' İddiası:  İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, Hamas’ın Gazze Şeridi’nin güney kesimine giden Filistinlileri engellediği belirtildi. Hamas’ın yollarda barikat kurduğu belirtilen açıklamada, “Hamas, Gazze Şeridi sakinlerinin ana yollarda ilerlemesini zorlaştırıyor ve bu yollardan araçların geçişini engelliyor” ifadeleri kullanıldı.

21:20 - İsrail ordusu Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı saldırılardan bu yana 126 İsrailliyi rehin tuttuğunu iddia etti.

20:02-Batı Şeria'da bir İsrail askeri "dost ateşi" sonucu öldü.

19:45- İsrail ordusu: Gazze'nin kalbine girip Hamas temsilcilerine ulaşılmasını sağlayacak kara harekatına ihtiyaç olduğuna karar verdik. Ayrıca siyasi kurumlarla yapılan görüşmelerde ortaya çıkan birçok husus da dahil olmak üzere, saldırıyla ilgili operasyonel hususların henüz kararlaştırılmadığını tespit ettik. İsrail ve Alman basını ise bu gece bir kara harekatının başlayabileceğini bildiriyor.

19:33 - İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Hanegbi: İsrail hükümeti Hamas'ı yok etme planını onayladı, savaştan sonra Hamas Gazze'de iktidar pozisyonunda olmayacak.

19:30 -İsrail ordusu: Askerler ülkenin dört bir yanına konuşlandırılmış durumda. Savaşın bir sonraki aşamasına hazırlık durumunu artırmaya hazırlanıyorlar. İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik operasyonu hava, deniz ve karadan entegre ve koordineli yapılacak saldırıyı da kapsayacak şekilde genişletmeye hazırlanıyor.

18:45 - İsrail Gazze Şeridi'ndeki Hamas hedeflerine hava saldırısı düzenlemeye devam ederken, Hamas lideri Haniye'den "Filistinliler Gazze'yi terk etmeyecek" açıklaması geldi.

17:37 - İsrail'de Başbakanlık Ofisi tarafından bir video paylaşıldı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Gazze Şeridi dışındaki İsrailli piyadeleri ziyaret etti ve askerler hitaben "Bir sonraki aşamaya hazır mısınız? Bir sonraki aşama geliyor." dedi. Videoda, piyadelerin Netanyahu'nun sorusuna yanıt olarak başlarını salladıkları görüldü.

17:30 Lübnan'ın Kefr Şuba beldesinden İsrail'in sınır üzerindeki bazı gözetleme noktalarına doğru antik füzesi ile saldırı düzenlendi. İsrail ordusunun açıklamasında ise Lübnan'dan Kerf Şuba bölgesine çok sayıda "atış yapıldığı" belirtildi.

16:44 -İsrail Gazze’deki Cibaliye mülteci kampını vurdu. Saldırıda 20 kişi öldü, 80’den fazla kişi yaralandı.

16:00 -İsrail, Gazzelilerin bugün 10.00 – 16.00 saatleri arasında güvenli geçişlerine izin verileceğini duyurmuştu. "Güvenli geçiş" izni süresi de an itibariyle doldu. İsrail'in Gazze sınırına 300 bin asker yığdığı belirtildi.

14:34 - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Gazze için diplomasi trafiği devam ediyor. Bakan Fidan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile Kahire'de görüştü. Görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, "Taraflar Gazze halkının aç bırakılma, yerinden edilme gibi toplu cezalandırma politikalarına maruz kalmamasını, insani yardıma güvenli ve acil erişiminin sağlanması gerektiğini vurguladı" ifadelerine yer verildi.

14:06 - İsrail ve Hamas arasında yaşanan çatışmalar sonrası Gazze’ye yönelik kara harekatı öncesi yeni bir cephe daha açıldı. Sınıra yığınak yapan İsrail, 8. cepheyi de Mavki’im bölgesinde açtı.

14:00 - Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nde su krizinin baş gösterdiği belirtilerek, 2 milyondan fazla kişinin bu durumdan etkilendiği ifade edildi.

12:21 - Lübnan Başbakanı Necip Mikati ise İsrail'in Hizbullah'a yönelik provokatif saldırılarına son vermesi gerektiğini vurgulayarak, "Lübnan savaşa girmek istemiyor" şeklinde konuştu.

12:18 - İsrail, kara harekatı için Gazze sınırına sevkiyatını artırdı ve yüzlerce tank ile kara birliği sınırda beklemeye başladı.

12:11 - Gazze'deki İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 215'e yükseldi.

11:25 - ABD'nin İsrail'den Gazze'ye düzenlemeyi planladığı kara harekatını bölgedeki sivillerin tahliyesi için insani koridor oluşturuluncaya kadar ertelemesini istediği belirtildi.

11:17 - Türkiye, Gazzeli siviller için gönderdiği insani yardımlarını taşıyan üçüncü uçağın Mısır Uluslararası Ariş Havalimanı'na indiğini açıkladı.

10:32 - Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan Cibaliye'deki El-Avde Hastanesi Müdürü Ahmed Muhenne, İsrail ordusunun hastaneyi tahliye etmeleri için süre verdiğini ancak sağlık ekibinin bu talebi reddettiğini açıkladı.

09:02 - ABD istihbarat birimlerinin, Hamas'ın 7 Ekim'de başlayan saldırıları öncesinde Filistin-İsrail çatışması riskinin arttığı konusunda Biden yönetimini bilgilendirdiği ortaya çıktı.

08:57 - İsrailli yetkililer, sivillerin güneye güvenli bir şekilde geçebilmeleri için 10:00-16:00 saatleri arasında izin verileceğini açıkladı.

08:32 - Gazze Şeridi'nde İsrail'in hava saldırılarından kaçan 35 bin Filistinlinin Şifa Hastanesi'ne sığındığı bildirildi."

07:50 - İsrail ordusu tarafından 120'den fazla kişinin Hamas tarafından esir alındığı doğrulandı.

07:00 - İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Jonathan Conricus da bu savaşın amacının Hamas'ı ve askeri yeteneklerini kökten değiştirmek olduğunu vurguladı.

05:47 - İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerine baskınlar düzenleyerek Filistinlilerle çatıştı.

05:45 - Filipinler, Hamas saldırıları sonucu üç Filipinlinin öldüğünü doğruladı. İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait bir hedefi vurdu.

05:24 - İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait bir hedef vurdu.

03:16 - AA, İsrail ablukası altındaki Gazze kentinde görevli haber ekibine ulaşamıyor.

02:58 - İsrail'in denizden düzenlediği saldırıların Gazze sahilini vurduğu bildirildi.

02:20 - Uluslararası düzeyde, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Lübnan'da Reuters kameramanı Issam Abdallah'ın ölümünün, İsrail-Hamas savaşının Lübnan'a sıçramasının risklerini ortaya koyduğunu belirtti. Guterres, gazetecilerin güvenliğine vurgu yaparak dünya genelinde tehlikeli koşullarda çalışan gazetecileri destekledi.

00:45 - Rusya ise İsrail'in BM kararlarını sistematik olarak ihlal ettiğini savunurken, Ortadoğu'da "yaklaşan bir savaştan" ABD'yi de sorumlu tuttu.

00:10 - CNN'in aktardığına göre; ABD istihbaratı, İsrail tarafından sağlanan istihbarata dayanarak, Biden yönetimini 7 Ekim'deki saldırı konusunda uyaran toplamda üç mesaj gönderdi.

00:05 - Rusya, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na ateşkes ve insani yardım öneren bir karar taslağı sundu. Orta Doğu'daki tansiyonun yükseldiği bir dönemde, dünya savaşı endişeyle takip ediyor.