Filistin-İsrail arasındaki savaşının uluslararası politikadaki etkileri sürüyor. Çatışmalar 8'inci gününde devam ederken Suudi Arabistan'dan önemli bir hamle geldi.

Fransız Haber Ajansı'nın (AFP) duyurduğuna göre Suudi Arabistan, çatışan taraflardan olan İsrail'le normalleşme sürecini durdurdu.

AFP'ye konuşan kaynaklar, "Suudi Arabistan olası normalleşme görüşmelerini durdurma kararı aldı" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Orta Doğu turu kapsamında şu anda Riyad'da bulunduğunu belirten kaynak, Suudi Arabistan'ın "ABD'li yetkilileri bu konuda bilgilendirdiğini" aktardı.

FİLİSTİN-İSRAİL SAVAŞI, SUUDİ ARABİSTAN'I İRAN'A İTTİ

Konuya vakıf iki kaynak, Suudi Arabistan'ın ABD destekli İsrail ile ilişkileri normalleştirme planlarını rafa kaldırdığını ve dış politika önceliklerini hızla gözden geçirdiği bilgisini verdi.

Gazze merkezli Filistinli silahlı direniş grubu Hamas ile İsrail arasında devam eden savaş, aynı zamanda Suudi Arabistan Krallığı'nı İran'la ilişki kurmaya itti.

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman, çatışmaların patlak vermesinin akabinde ilk telefon görüşmesini İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile yaptı.

Taraflara liderler arasındaki görüşmenin 45 dakika sürdüğünü kaydetti.

AFP'nin ulaştığı kaynaklar, ABD destekli İsrail'le normalleşme görüşmelerinde gecikme yaşanacağını, Riyad'ın bunu ABD ile savunma anlaşmasını elde edebilme yolunda önemli bir koz olarak kullanacağını aktardı.

NORMALLEŞME SÜRECİNİN ALTINDA ABD İLE ANLAŞMA YATIYOR

Riyad, İsrail’le ilişkileri normalleştirmesi karşılığında ABD'den resmiyete dökülmüş bir savunma anlaşmasını imzalamasını istiyor.

Anlaşma kapsamında Suudi Arabistan, Washington'dan sivil nükleer programı için destek, beçinci nesil F-35 savaş uçakları ve gelişmiş Amerikan silahlarına hızlı ve sorunsuz erişim talep ediyor.    

ABD ise henüz Suudi Arabistan'a söz vermiş değil.

Zira Washington, Riyad'a söz konusu anlaşma karşılığında bazı şartlar sunuyor. Bunlardan ilki ve en önemlisi ise İsrail ile ilişkileri normalleştirmesi.

RİYAD BAĞIMSIZ FİLİSTİN FİKRİNDEN VAZGEÇMİŞ DEĞİL

Riyad'ın duruşuna vakıf bir kaynak, İsrail'le görüşmelerin şimdilik sürdürülemeyeceğini ve müzakereler yeniden başladığında ise İsrail'in Filistinlilere vereceği tavizler konusunun daha büyük bir öncelik olması gerektiğini belirtti.

Bu da, Riyad'ın bağımsız Filistin devleti fikrinden geri adım atmadığını gösterdiği şeklinde yorumlandı.