Gündem

Fidan: Esad’la görüşmeye hazırız

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katıldığı bir programda gündeme ilişkin konuştu. Konuşmasından Suriye ile normalleşme ve siber güvenlik başlıkları öne çıktı.

Abone Ol

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katıldığı bir programda gündeme ilişkin konuştu. Konuşmasından ise üç başlık öne çıktı.

Esad ile görüşme

Son zamanlarda komşu ülkelerle normalleşmeyi sık sık ifade eden Hükümet yetkililerinin Suriye ile ne zaman masaya oturacağı merakla bekleniyordu. Basın mecralarında Erdoğan ve Esad’ın ne zaman bir araya geleceği konuşuluyordu. Fidan katıldığı programda "Esad'la görüşmeye hazırız." dedi.

Fidan, ''Zaten görüşmeler bir süredir dolaylı yoldan yapılıyor. İstihbari ve askeri çeşitli formatlarda görüştük.''' diyerek daha somut adımların da yakın olduğu izlenimini verdi. Fidan konuşmasına ''Suriye meselesinde Türkiye'nin istediği tarzda bir çözümün olması halinde diğer sorunları da Suriye’nin daha rahat çözeceğine inanıyorum'' ifadeleriyle devam etti.

Siber Güvenlik Teşkilatı

Fidan katıldığı programda sıcak gündem başlığı olarak Lübnan’da yaşanan saldırıyı da değerlendirdi.

"Lübnan'da meydana gelen patlamalar, şu anda yaklaşık bir yıldır devam eden savaşın bir devamı, bir parçası. Bizim yani savaşın başından beri gördüğümüz bir İsrail stratejisine ilişkin bir gerçeklik vardı. O da şuydu, İsrail ilk önce Gazze ile ilgili hesaplarını görecek, ondan sonra Lübnan'a bu işi kaydıracak diye. Şimdi adım adım Lübnan'a doğru tırmandırmaya başladığını görüyoruz. Tabii son iki günde olan patlamalar, elektronik cihazlarla ilgili, bunlar tabii istihbarat literatüründe fırsat operasyonu diye nitelendirilen operasyonlar.

Fidan, İran ile Hizbullah'ın karşılık vermeme ihtimalinin kalmadığı bir duruma gelindiğini ifade etti. Konuyla bağlantılı olarak da "Müstakil bir siber güvenlik teşkilatının kurulmasıyla ilgili konu hükümetimizin de gündemine getirildi" ifadelerini kullandı.

BRICS üyeliği

Son olarak BRICS üyelik başvurusuna değinen Fidan, “AB ile bizim ekonomik entegrasyonumuz üyelikle taçlansaydı, belki biz birçok konuda bu türden bir arayışta olmayacaktık.'' dedi.