Elif Erbay / Haber Merkezi

Ekonomist ve gazeteci Yunus Ekşi, Türkiye ekonomisine dair önemli açıklamalarda bulundu. Faiz oranlarının Temmuz ve Ağustos aylarında düşürülmesinin beklenmediğini ifade eden Ekşi, Eylül ve Ekim aylarında ise 250 baz puanlık bir düşüş olabileceğini belirtti. Ancak, faizlerin düşürülmesinin beklenen ticari canlanmayı sağlamayacağını vurgulayan Ekşi, mevcut ekonomik koşullar ve yüksek faiz oranlarının insanların kredi alarak ihtiyaçlarını karşılamasını zorlaştırdığını söyledi. İkinci el araç piyasasındaki durgunluğa da değinen Ekşi, piyasayı kontrol eden kartellerin fiyatları bilinçli olarak yükselttiğini ve bu durgunluğun ancak fiyatların düşmesiyle aşılabileceğini dile getirdi.

Faizlerde düşüş beklenmiyor

Ekonomist ve gazeteci Yunus Ekşi, faiz oranlarının düşürülmesinin Temmuz ve Ağustos aylarında beklenmediğini belirtti. Eylül ve Ekim aylarında ise 250 baz puanlık bir düşüş olabileceğini ifade eden Ekşi, faiz oranlarının düşürülmesinin beklenen ticari canlanmayı sağlamayacağını vurguladı. Ekşi, "Faizler düştüğü zaman istenilen, beklenilen ticari bir canlanma söz konusu olmayacak. Yani, %50'den %47.5'e indirdiğinizde insanların kredi alarak ihtiyaçlarını görmesi o yüksek faizlerle yine mümkün değil." dedi.

Güncel altın fiyatları ne? Gram, Çeyrek altın fiyatları ne? (6 Eylül 2024) Güncel altın fiyatları ne? Gram, Çeyrek altın fiyatları ne? (6 Eylül 2024)

Ekşi, mevcut kredi miktarının 13.5 trilyon lira olduğunu ve bu kredilerin geri ödenmesinde zaten zorluk yaşandığını belirtti. Yüksek faiz oranlarıyla kredilerin geri ödenmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, faizlerin düşürülmesinin ciddi bir ekonomik hareketlilik yaratmayacağını savundu. Ekşi, "Üretim endeksli firmaların sermaye ihtiyaçlarının bu kadar yüksek faiz oranlarıyla karşılanmasının mümkün olmadığını görüyoruz. Bu da bir üretim daralmasına, üretim daralması doğal olarak bir istihdam daralmasına, bu da fiyat artışlarına sebebiyet verecektir." dedi.

İkinci el araç piyasası

İkinci el araç piyasasındaki durgunluğa değinen Ekşi, piyasayı kontrol edenlerin oluşturduğu kartellerin fiyatları akıl almaz seviyelere çektiğini belirtti. Ekşi, "Bir fiyatları akıl almaz bir şekilde yukarı çektiler. Bunun bedelini ödemeleri gerekir. Bir kere bunu söyleyeyim, hak etmedikleri bir tekel oluşturmaya çalıştılar. Halkı tabiri caizse soymaya çalıştılar. Şimdi bunun bedelini ödüyorlar." dedi.

Ekşi, ikinci el araç fiyatlarının en az %40-45 oranında düşmesi gerektiğini ve bu düşüşten sonra piyasada bir hareketlilik yaşanabileceğini söyledi. Ancak, faizlerin %2.5 oranında düşürülmesinin piyasada hemen bir hareketlilik yaratmasını beklemenin yanlış olacağını ifade eden Ekşi, "İnsanların şu anda ciddi bir geçim sıkıntısı var. Dolayısıyla dönüp de maliyetlerini yeni araç almaya yönlendirmeyeceklerdir. Bir yıla yakın daha bu kriz sürecektir." dedi.

Editör: Haber Merkezi