Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, bu reddedilen başvuruların arka planını ve emeklilik başvurusu iptal edilebilecek durumları 12 başlıkta açıkladı. İşte, emeklilik başvurularında dikkat edilmesi gereken önemli hususlar...

EMEKLİ OLABİLMEK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 12 KONU

Kendi Şirketinde Sigortalı Olanlar ve Ortağı Olanlar: Eğer bir kişi kendi şirketinde sigortalı veya şirket ortağı olarak çalışıyorsa, 2008'den önce hisse alarak sigortalı olarak devam edebilir. Ancak, şirketi kurduktan sonra kendi şirketinde sigortalı olanlar, primlerini boşa ödemiş olabilir ve Bağ-Kur'a geçmeleri gerekebilir.

Başkasının Primleri Eksik Gün Olarak Eklenirse: Eğer bir kişinin prim dökümünde başkasının prim günleri eksik olarak görünüyorsa, emeklilik başvurusu reddedilebilir. Başvuru yaptıktan sonra tespit edilirse, emekliliği iptal edilebilir.

Bağ-Kur Prim Borçları ve Borçlanmalar: Bağ-Kur prim borçlarını ödemeyenler veya yanlışlıkla doğum ve askerlik borçlanmaları yapanlar, emeklilik başvurusu yapmış olsalar dahi, bu durumlar tespit edildiğinde emeklilikleri iptal edilebilir.
Birden Fazla İş Yerinde Çalışanlar: Aynı ay içinde 30 günü geçen günlerin toplamı 360 günden fazla olamaz. Eksik günlerin yanlış toplanması durumunda emeklilik başvurusu reddedilebilir.

Sahte Sigortalılık Durumu: Çalışmadığı halde kendini sigortalı gösterip eksik günleri tamamlayanlar, SGK tarafından tespit edildiğinde emeklilikleri iptal edilebilir.

18 Yaş Altında Sigorta Başlangıcı: 18 yaş altında sigorta başlangıcı olanlar, anne veya babasının işletmesinde sigortalı olarak gösterilmişse, başvuruları reddedilir ve bu durumun tespiti halinde geriye doğru iptal olabilir.

Son 2 Bin 520 Gün Önemi: Hangi statüden emekli olunacağı, son 2 bin 520 günün önemine göre belirlenir. Yanlış statüye göre başvuru yapanlar, başvurularının reddedilmesi durumunda düzeltilmiş prim gün sayısıyla tekrar başvuruda bulunabilir.

Yurt Dışında Çalışanlar: Türkiye'de çalışmıyorken kendini sigortalı gösteren ve yurt dışında çalışanlar, sigortalılıkları iptal edilebilir.

Altın fiyatlarında son durum! 6 Mayıs 2024 altın ve dolar fiyatları Altın fiyatlarında son durum! 6 Mayıs 2024 altın ve dolar fiyatları

Yanlışlıkla İsteğe Bağlı Prim Ödeyenler: Yurt dışında yanlışlıkla isteğe bağlı prim ödeyenlerin isteğe bağlılıkları ve emeklilikleri iptal olabilir.

Askerde Sigortalı Çalışanlar: Askerdeyken sigortalı çalışanların sigortalılıkları iptal olabilir.

Bağ-Kur Borcu Olanların Başvuruları: Bağ-Kur borcu bulunanların emeklilik başvuruları reddedilebilir veya emeklilikleri iptal edilebilir.

28 Şubat 2011 Öncesi Şirket Dışında Çalışanlar: 28 Şubat 2011 öncesinde kendi şirketi veya ortak olduğu şirket dışında bir işyerinde çalışanların sigortalılıkları iptal olabilir.

BU HATALARI DÜZELTMELİSİNİZ

Son olarak Erdursun, "Bu durumda saydığım maddeler emeklilik için müracaatta bulunacaksanız bu durumlar sizde varsa bu durumları tespit edip ona göre emeklilik için müracaatta bulunun. Ya da '3 Mart 2023'te yasa çıktı ama aylardır ben neden emekli olmuyorum, olamıyorum, aylığım neden bağlanmadı' diye düşünüyorsanız ve bu şartlar ve koşullar sizde de varsa Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçip bu hataları düzeltmeniz gerekir ki emekli olabilesiniz." ifadelerini kullandı.