İstanbul'da ehliyetsiz araç kullanarak Oğuz Murat Aci'nin ölümüne sebep olan ve ardından 17 yaşındaki oğlu Timur Cihantimur'u ABD'ye kaçıran Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesine ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir adım atıldı. Bakanlık, Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesi için savcılığa yazı gönderdi.

Açıklamada,

“Başlangıçta bakanlık yalnızca suçluyu koruma suçlamasının mahkemeye iletilmesi gerektiğini değerlendiriyordu. Ancak, Türkiye'nin sunduğu yeni bilgiler, delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme suçunun da değerlendirilmek üzere mahkemeye aktarılması gerektiğini gösterdi. Bu yeni bilgiler, Türkiye'nin iade talebini güçlendirdi ve Dışişleri Bakanlığı'nın bu suçları iade anlaşması kapsamında değerlendirmesine yol açtı” denildi.

İğrenç istismar davasında gizlilik kararı İğrenç istismar davasında gizlilik kararı

Eylem Tok'un iadesinde yeni gelişme!

ABD Dışişleri Bakanlığı, Eylem Tok'un yargılandığı John Joseph Moakley Boston Federal Mahkemesi Savcısı Kristin Kearney'e hitaben dosyaya eklenen yazıda, Türkiye'nin yeni bilgileri diplomatik kanaldan Bakanlığa sunduktan sonra, Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'nin orijinal iade talebindeki her iki suçun da iade anlaşması çerçevesinde olduğunu belirten yeni bir beyanname imzalamayı öngördüğü ifade edildi.

Bu deklarasyon, Türkiye'nin Eylem Tok'un iadesi talebindeki sürecin hızlandırılmasını amaçlıyor. Türkiye tarafından öne sürülen iki ana suç, yani "suçluyu koruma ve delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme", ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından iade anlaşması çerçevesinde kabul edilmiş durumda.

Editör: Gülizar Çiçek