Düğün sezonunun başlamasıyla birlikte yüksek enflasyonun düğün alışverişini etkilediği ve ev kurmanın maliyetini artırdığı belirtiliyor. Geçen yıla göre ev kurma maliyetlerinde önemli bir artış yaşandığı ve ortalama kalitede bir ev kurmanın maliyetinin 300 bin TL civarından 450-500 bin TL'ye çıktığı ifade ediliyor. Bu durum, düğün masraflarıyla birlikte evlenmenin maliyetinin yaklaşık 600 bin TL'ye ulaştığını ortaya koyuyor.

Beyaz eşya ve mobilya üreticileri, enflasyonun ve ekonomideki sıkılaştırma politikalarının düğün alışverişinde talebin düştüğünü ve tüketicilerin daha ucuz ürünlere yöneldiğini belirtiyor. Ayrıca, taksit sınırlamalarının beyaz eşya ve mobilya sektörlerini olumsuz etkilediği ve tüketicileri zorladığı ifade ediliyor. Bu konuda, taksit sayısının artırılması ve kart komisyonlarının düşürülmesi gerektiği vurgulanıyor. Kamu bankalarının bu konuda öncülük etmesi ve zaruri ürünlerde KDV indirimi yapılması öneriliyor.

Doğal gaz fiyatında değişiklik olacak mı? Doğal gaz fiyatında değişiklik olacak mı?

UCUZA İLGİ ARTIYOR

Tüketicinin orta ve alt segment ürünlere yöneldiğini de söyleyen Hekimoğlu, “Eskiden aralarındaki fiyat farkı 3-4 bin TL’ydi şimdi 15-20 bin TL oldu” dedi. Ev mobilyası kategorisinde son yıllarda sepet fiyatlarının oldukça yükseldiğini söyleyen Konfor Mobilya İcra Kurulu Üyesi Akın Can ise şu bilgileri verdi: “Bu durum tüketicilerde satın alma güçlüğüne yol açıyor. Tüketiciler yüksek sepet ortalamalarına sahip ürünleri yüksek taksit seçenekleri ile aylık alım güçlerine indirgeyebiliyor. Bu sebeple taksitlerde ekstra bir sınırlama olmamalı. Tüketicilerimize rekabetçi ve ulaşılabilir bir fiyatlama sunmaya çalışsak da artan maliyetler ile listelerimiz 30-60 gün arasında güncelleniyor. Maliyet artışı nedeniyle hemen hemen her ay sonu liste güncelleme ihtiyacı doğuyor.” ifadelerini kullandı.