Z kuşağı hem daha borçlu hem daha az kazanıyor Z kuşağı hem daha borçlu hem daha az kazanıyor

2024'te evde bakım maaşı ücretleri, memur zammı sonrasında birçok bireyin merakla beklediği bir konu haline geldi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, evde bakım maaşı ödemeleri 2024 yılında zam yapılarak ödenecek. Peki, güncellenen evde bakım maaşı ne kadar oldu ve yüzde kaç artış gösterdi? Evde bakım maaşı, zamların ardından hangi seviyeye ulaştı? İşte enflasyon etkisiyle güncellenen evde bakım maaşları hakkında bilgiler...

2024 Evde Bakım Maaşı Ne Kadar Oldu?

Evde Bakım Maaşı Kaç Tl Arttı

Son zam ile birlikte memur maaşlarına ek olarak, evde bakım maaşları da %49,25 oranında artırıldı. Bu kapsamda, evde bakım desteği alan bireylerin aylık maaşı, önceki 5 bin 98 lira seviyesinden 7 bin 608 liraya yükseldi. Bu önemli zam, evde bakım desteği alan bireylerin yaşam standartlarını artırmaya yönelik atılmış önemli bir adım olarak değerlendirilebilir. Yeni düzenleme ile birlikte, evde bakım desteği alanların maddi destekleri daha iyi bir seviyeye çıkarılarak, bu kişilerin yaşamlarını sürdürmeleri ve ihtiyaçlarını karşılamaları konusunda etki sağlamayı amaçlamakta. Bu şekilde, toplumda bakıma muhtaç bireylerin desteklenmesi ve yaşam kalitelerinin artırılması hedeflenmiştir.

Evde Bakım Maaşı Kimlere Verilir?

Evde Bakım Maaşı 2024

Engelli bireylerin evde bakım desteği alabilmesi için üç temel şart bulunmaktadır.

  1. Gelir testi raporu
  2. Sağlık raporu
  3. Bakım heyeti raporu

Gelir Testi

Başvuru sahibinin, her türlü geliri esas alınarak kendisine veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre hesaplanan ortalama aylık gelirin, bir aylık net asgari ücretin 2/3’ünden daha az olduğunu belirten bir gelir testi raporu alması gerekmektedir.

Sağlık Raporu

Engelli bireyin, engelli sağlık kurulu raporunda ağır engelli kısmında mutlaka "Evet" ifadesi bulunmalıdır. Bu rapor, heyet raporu veren hastanelerden alınmalıdır.

Bakım Heyeti Raporu

Engelli bireyin kendi başına hayatını devam ettiremeyecek durumda olduğunu belirten bir bakım heyeti raporu alması gerekmektedir.

Evde bakım desteği için başvuru yapabilmek için, engelli bireyin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne veya varsa Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü'ne başvuruda bulunması gerekmektedir. Bu müdürlüklerin bulunmadığı durumlarda ise başvurular Kaymakamlıklara yapılabilir.