Ev hanımları ile alakalı olarak merakla beklenen gelişmeye dair Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş açıklamalarda bulundu. Ev hanımlarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son seçim öncesinde bir söz vermişti. Bu söze göre ev hanımlarına emeklilik hakkı verilecek ve bu hak verilirken de ayrıca destek verilecekti. Bu hakkın ve desteğin verilebilmesi için ise yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yasal düzenleme için talimat verdiği bildirildi.

Dışişleri bakanlığından İsrail'e tepki Dışişleri bakanlığından İsrail'e tepki

Ev Hanımı Emeklilik (2)

DEVLET DESTEK OLACAK

Ev hanımlarını ilgilendiren yasal düzenlemenin bir sonraki torba yasada yer alacağını belirten Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş,

Gelecek torba yasada ev hanımlarına yönelik emeklilik düzenlemesinin de yer alması bekleniyor. Ev hanımları prim ödemesi yaparak şartları tamamladıklarında emekli olabilecekler. Bunun için ise ev hanımlarının ödemeleri gereken prim tutarının üçte birini de devlet destek olarak ödeyecek.

Ev hanımları isteğe bağlı sigorta primi yatıracaklar. Bunun bugünkü karşılığı asgari 6.400 TL olarak uygulanıyor. Bunun da üçte biri olan 2.133 TL’lik kısmını devlet karşılayacak. Bir ev hanımı bu şekilde prim ödemesi yaparsa kaba bir hesapla yıllık 25.596 TL destek almış olacak. Bu önemli bir haktır ve ev hanımlarını da emeklilik sistemine entegresini sağlayacaktır.” dedi.

Ev Hanımı Emeklilik (1)

EMEKLİLİK ŞARTLARI BELLİ OLACAK

Ev hanımlarının hangi şartlarla emekli olabileceklerine dair henüz net bir durum bulunmuyor. Ancak ev hanımlarının Bağkur üzerinden emekli olabilecekleri tahmin ediliyor. Ayrıca ev hanımlarına özel bazı uygulamalar olacak. Emeklilik yaşında çocuk sayısına göre indirim hakları bulunacak. Yaş şartının karşılanması durumunda kısmi emeklilik de söz konusu olacak. Bu da 4500 prim gününe kadar emeklilik şartını düşürebilecek.

HEMEN EMEKLİ OLACAK EV HANIMLARI VAR

Bazı ev hanımları çalışma hayatında yer almış ve daha sonra evlerinde ailelerinin bakımlarını üstlenerek çalışmayı bırakmış olabiliyorlar. Bu ev hanımlarının SGK sisteminde primleri bulunuyor. Bu primler emeklilik şartlarını karşılayacak seviyede ise yasal düzenleme yapılır yapılmaz hemen emekli olabilecekler. Bu kişiler prim ödemeden emekli olup emekli maaşına bağlanacaklar.