İsteğe bağlı sigortada prim meblağları 2022 senesinde yapılan minimum fiyatla beraber değişti. İsteğe bağlı olarak sigortasını yaptıran Bağ-Kur’luların ödeyecekleri prim meblağı, yapılan %51’lik minimum fiyat zammı ile yükseltildi. İsteğe bağlı sigorta primleri 2022 senesinde 1.772,00 TL’den başlayacak.

Üst limit ise bu sene de brüt minimum fiyatın 7,5 katı olarak uygulanmaya devam edecek. Ev hanımları dışında çiftçiler de isteğe bağlı sigorta primini yatırarak emekli olma şansını yakalayabilecektir. Kısacası ev hanımları başta olmak üzere çiftçiler ve tüm çalışmayan kesim için isteğe bağlı sigortanın ne kadar olacağı bu yıl asgari ücretin netleşmesi ile netleşmiş oldu.

İsteğe Bağlı Sigorta Nedir?

İsteğe bağlı sigorta bir işyerinde çalışmayan ya da 4A kapsamında sigortalı olup ayda 30 günden az çalışan yurttaşlarımızın, kendi primlerini ödeyerek ödenmiş prim günü kazanmak için belirlenen sigortadır. İsteğe bağlı sigorta, sigortalı olması mecbur olmayan bireylerin Genel Sağlık Sigortası GSS olanaklarından faydalanma ve ilerleyen günlerde emeklilik hakkı elde etmesi için sunulan ve bireylerin 4B’li olduğu sigorta seçeneğidir.

Ev Hanımları İsteğe Bağlı Sigorta Primi

İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Yapılır?

İsteğe bağlı sigorta yaptırmak için yasa kapsamında tanımlanan koşulların taşınması lüzumludur. Koşulları sağlayan bireyler, e-Devlet’deki ya da ikamet ettikleri SGK Müdürlükleri’ne “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile beraber başvuru edebilirler.

Başvurunun ardından başvuru koşullarının taşınıp taşınmadığı araştırılır. Bu süreci E-devlet üzerinden takip etmeniz mümkün olacaktır.

Yeni Minimum Fiyata Göre İsteğe Bağlı Sigorta Primleri

2022 senesi için minimum fiyat zam oranının kesin olmasının ardından ödemenin ayrıntısı da kesin oldu. Bu ödemelerin başında isteğe bağlı sigorta primi ödeyen yurttaşlar oldu. İsteğe bağlı sigorta primleri en düşük ücret üzerinden başka bir deyişle minimum fiyat üzerinden hesaplanıyor.

2022 senesi için minimum fiyatın net 4.250 TL, brüt 5004 TL olmasının ardından isteğe bağlı sigorta primleri de bu sayılar üzerinden hesaplandı. Önümüzdeki sene için en düşük isteğe bağlı sigorta primi 1.772 TL olarak ödenecek. Bu sayı arza göre 12 bin 925 TL'ye kadar çıkabilecek.