Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Et fiyatlarında son dönemde bir miktar düşüş olsa da sabit gelirli yurttaşlar hâlâ ete ulaşmakta sıkıntı çekiyor.

Öte yandan sahte gıda ve domuz eti skandalları da ülke gündemini sarsmaya devam ediyor. Yurttaşların sağlığı hiçe sayılıyor.

Fiyattaki ve etteki son durumu Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyon Başkanı Osman Yardımcı’ya sorduk.

Kuşbaşı ve kıymada fiyat düşüyor

Et fiyatlarının düşmeye başladığını belirten Yardımcı, fiyatların yükseldiğini yönündeki haberlerin pirzola ve bonfile gibi belirli et ürünleri üzerinden yapıldığını öne sürdü.

Dolar ve Euro piyasasında son durum ne? (16 Ekim 2024) Dolar ve Euro piyasasında son durum ne? (16 Ekim 2024)

Pirzola, bonfile gibi etlerin bir hayvanda 3-4 kg çıktığını belirten Yardımcı, gariban vatandaşın aldığı etin kıyma ya da kuşbaşı olduğunu, bunların fiyatının da düştüğünü söyledi.

Semtlere göre değişiklik gösterse de kıymanın kilogram fiyatının 550-600 lira, kuşbaşı etin de 600-650 lira olduğunu söyleyen Yardımcı; bonfile, pirzola gibi kilosu 800 lira olan etler üzerinden fiyatlara ilişkin değerlendirme yapıldığına dikkat çekti.

En az zam gelen gıda malzemesi et

En az zam gelen temel gıda malzemesinin et olduğunu ifade eden Yardımcı, vatandaşın alım gücünün düşük olduğunun farkında olduğunu, 1 kg kıymanın bir asgari ücretlinin bir günlük yevmiyesi olduğunu söyledi. Etin maliyetinin de belli olduğunu söyleyen Yardımcı, et üreticilerinin ve kasapların bu noktada yapabileceklerinin sınırlı olduğuna dikkat çekti.

Mahalle kasabının denetçisi mahalle halkı

Son dönemdeki domuz eti ve sahte gıda skandallarına da değinen Yardımcı, yurttaşlara etlerini mahalle kasaplarından alma çağrısında bulundu.

Bugün insan sağlığının ucuz olduğunu belirten Yardımcı, ucuz etin yahnisi olmaz diyerek fiyatı biraz daha uygun diye bilmedikleri yerlerden et almamalarını söyledi.

Yardımcı şöyle konuştu:

Mahallede hayatını 50-60 kg et satarak kazanan kasap ete bir şey katamaz. Mahalle kasabının denetçisi mahalle halkıdır. Ette bir sıkıntı çıkarsa mahalleli o kasaptan bir daha et almaz. Vatandaşın etini kendi kasabından alması bu yüzden önemli. 

Editör: Ercan Çankaya