Yaşam

Eski köy 20 yıl sonra gün yüzüne çıktı

Sivas’ın Hafik ilçesinde 20 yıl önce Pusat-Özen Barajı’nın suları altında kalan eski Pusat köyü, suların çekilmesiyle yeniden gün yüzüne çıktı. Kuraklık ve azalan yağışlar nedeniyle barajın su seviyesi gözle görülür derecede düşerken, köyün büyük bir kısmı tekrar ortaya çıktı.

Abone Ol

Hafik ilçesine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Pusat-Özen Barajı, tarımsal sulama ve içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılıyordu. Ancak, geçtiğimiz yıllara oranla ciddi bir kuraklık yaşanması ve yağışların azalması nedeniyle barajın su seviyesi ciddi oranda çekildi.

2004 yılında su seviyesinin yükselmesiyle tamamen sular altında kalan köyde sadece cami minaresinin üst kısmı görülebiliyordu. Bugün ise caminin tamamı ve köyün önemli bir kısmı yeniden görünür hale geldi. Barajın şu anki hali görenleri şaşkına çeviriyor.

“İlk defa böyle gördük”

Köy sakinlerinden Gazi Ünal, baraj suyunun bu kadar çekilmesine ilk kez tanık olduklarını belirterek, “Kuraklıktan dolayı barajın suyu oldukça çekildi. Kar ve yağmur çok olmadı bu sene. Bu baraj hem sulama hem de Sivas’ın içme suyu için kullanılıyor. İlk defa böyle gördük.

Köyün neredeyse yarısı ortaya çıktı. Böyle giderse köyün tamamı su yüzüne çıkacak. Seneye eski köye yerleşebiliriz. Dünya genelinde bir kuraklık var. Birinci ve ikinci dünya savaşlarını gördük, büyük ihtimalle de su savaşlarını göreceğiz. Suyu boşa israf etmeyelim, bir damla suyun bile çok büyük değeri var” dedi.

“Eski köy ortaya çıktı”

Eski köyün tamamen ortaya çıktığını söyleyen Nihat Cörüt ise, “Eski köy suyun çekilmesiyle tekrar ortaya çıktı. Kuraklık böyle devam ederse eski köye yerleşiriz. Bu yıl burada fazla yağış olmadı. Su seviyesi oldukça düştü. Bizim ev caminin karşısındaydı, sular çekilince meydana çıktı” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, kuraklık ve su kıtlığına karşı önlem alınması gerektiğini vurgularken, bölgedeki su kaynaklarının dikkatli bir şekilde yönetilmesinin önemine dikkat çekiyor.