Eski CHP milletvekili Yılmaz Ateş, Canan Kaftancıoğlu’na verilen Yargıtay kararının ne anlama geldiğini samimihaber.com’ da değerlendirdi. Samimi Haber Genel Yayın Yönetmeni Tarkan Kaleli’nin sorularını yanıtlayan Ateş, geçmişte parti içinde yaşananlara dikkat çekti. Ateş, “Kişi, parti ve devlet düşmanlığıyla muhalefet yapılmaz” dedi.

Eski CHP milletvekili Yılmaz Ateş, Canan Kaftancıoğlu’na verilen Yargıtay kararının ne anlama geldiğini ve bu kararın doğru mu yanlış mı olduğunu samimihaber.com’da değerlendirdi. Kaftancıoğlu’na verilen karara ilişkin Ateş, “Türkiye’nin siyasi yasak olaylarından çıkması lazım” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

Siyasi yasaklar ülkemize darbelerle girdi. 12 Eylül darbesinde bir grup siyasetçi yasaklandı. Geçmişte sayın Erdoğan’a da ceza geldi. Biz o zaman Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bu yasağı doğru bulmadığımızı söyledik. Anayasayı değiştirerek o yasağı kaldırdı. Şimdi yeniden bu çağda bu yasağı getirip savunmak doğru değil. Bu yasak kaldırılamaz mı? Elbette ki kaldırılır. Siyaset Kurulu bunun için vardır, TBMM bunun için vardır. Yasal düzenleme yapılarak, bir kişinin görüşlerine katılmıyoruz diye siyasi yasak alması doğru bir tavır değil ama bu yasa olduğu sürece de bundan kaçınmak mümkün değil. TBMM bunu düzeltmelidir.

‘Bugün Kaftancıoğlu’na yapılan yarın bir başkasına da yapılabilir’

Ateş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun siyasi parti üyeliğinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düşürülmesini, geçmişte yaşanan olaylar üzerinden değerlendirdi.

Bir süre önce devlet ihalesine fesat karıştıranlardan milletvekili olacak olanlar vardı. İktidar ve muhalefet anlaştı, bu yasayı düzelttiler. Şu anda Türkiye’yi soyanlar mecliste, ama bir liderin görüşünü açıkladı diye meclise girmesinin yasaklanması doğru değil. Bugün Kaftancıoğlu’na yapılan yarın bir başkasına da yapılabilir. Türkiye’de biri düşüncesini açıkladı diye, önüne bariyer kurmanın, siyasi hakkını kullanmasını engellemek doğru bir tavır değil.

‘Cezasına da katlanacaksınız’

Samimi Haber'de Genel Yayın Yönetmeni Tarkan Kaleli’nin “Canan Kaftancıoğlu’nun konuya ilişkin Twitter paylaşımları ve söylemleri sizce düşünce özgürlüğü mü?” sorusuna Ateş şu yanıtı verdi:

“Bu söylemlere katılmıyorum, doğru değildir, Canan Kaftancıoğlu’nun bunun cezasını aldı. Elbette böyle sorumsuz bir söylemde bulunursanız bunun cezasına da katlanacaksınız. Bu cezasının karşılığında cezaevine girip çıkabilir ancak, siyasi yasağın konmasını günümüz koşullarında doğru bulmuyorum.”

Kaleli’nin, gündeme ilişkin ‘CHP içerisinde ne görüyorsunuz nasıl bir atmosfer var?’ sorusuna ise Ateş, CHP yönetimine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu:

Canan Kaftancıoğlu’nun görevine yargı kararı ile son verildi ama benim üyeliğime parti içi yargı kararı ile son verildi. Benim görevime neden son verildi? Çünkü ben CHP’nin bu yönetiminin iyi yönetmediği kanısındaydım. Bizim dönemimizde 2010’da Deniz Baykal’a kurulan kaset komplosunun karşısında CHP yönetiminin dik durmadığını söyledim. Eğer dik durabilseydi, 15 Temmuz Darbe Girişimi olmazdı. İktidara nasıl muhalefet yaparsınız? İktidarın bugün ki dış politikayı beğenmiyorsanız, farklı bir dış politika sunarız. Eğer ekonomi politikasını beğenmiyorsanız, enflasyonu nasıl düşüreceğinizi anlatırsınız, projenizi hazırlarsınız. Muhalefet böyle olur. Yoksa kişi, parti ve devlet düşmanlığıyla muhalefet yapılmaz.

Haber: Elif Bayram