"İki ülkenin çıkarına olacaksa görüşürüm"
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, bugün yönetimindeki 15 bölgede gerçekleştirilen Halk Meclisi üye seçimlerinde oyunu kullandıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Beşşar Esad, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme çağrılarına ilişkin soruya verdiği yanıtta, görüşmelerinin iki ülkenin çıkarına olacaksa görüşeceğini söyledi.
Esad: Kurallı ve referansları olan bir görüşmeye hazırım
Görüşmenin gerçekleşmesinden çok, içeriğinin önemli olduğunu belirten Esad, daha önce pek çok vesileyle açıkladığı "ilişkiyi geliştirmeye yönelik her türlü girişime olumlu baktığını ve görüşme konusunda ısrar ettiği" ifadelerini hatırlatarak, kurallı ve referansları olan bir görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.
Dışişleri Bakanı hakan Fidan'ın, "istihbarat düzeyinde görüşmelerin devam ettiği" açıklamalarını doğrulayan Esad, "Suriye’de bizim için gizli olan hiçbir şey yoktur. Görüşme olduğunda açıklayacağız çünkü gizli bir şey yok. Ama siyasi irade olmadığı için sonuç yok." dedi.
"Teröre destek ve Suriye topraklarından çekilme olarak ifade edilen sorunun" nedenlerinin tartışılmasının gerektiğini vurgulayan Suriye Devlet Başkanı, hiçbir tedbire karşı olmadıklarını, önemli olanın Suriye’nin ve Türkiye’nin çıkarlarını aynı anda sağlayacak olumlu sonuçlara ulaşmak olduğunu belirtti.
Esad: Normalleşme değil, normal olan "doğal ilişkiler"
Esad, "Suriye normalleşmeye hazır mı?" sorusuna, "Normalleşme tabirini yanlış kullanıyoruz. Siyonist bir varlık olan “İsrail” gibi işlerin mantığının dışında anormal bir düşmanla normalleşme terimini kullanabiliriz. Ama komşu ülke ve komşu devletten söz ettiğimizde ve yüzyıllara dayanan ilişkiler söz konusu olduğunda, ilişkilerin tamamen normal olması gerekir." ifadeleriyle yanıt verdi.
Esad, iki ülke arasındaki sorunlar görüşülüp, ortak çıkarlar doğrultusunda hareket edildiğinde, anormalliklerin ortadan kalkacağını, ilişkilerin doğal olarak savaştan önceki haline dönmeye doğru ilerleyeceğini söyledi.
Esad: Koşul ve talep koymuyoruz
Türkiye ile Suriye arasındaki sorunların çözümü için inisiyatif alan dost ülkelerin arabulucu rolüne de değinen Esad, "Kimisi koşullardan bahsediyor, biz koşul koymuyoruz, kimisi de talepten bahsediyor, talep koymuyoruz." ifadelerini kullanarak, önemli olanın, uluslararası hukuk ve egemenlik ilkeleri temelinde olumlu sonuç vermesini sağlayacak gerekliliklerin yerine getirilmesi olduğunu söyledi.