Gündem

Erdoğan’ın ABD ziyaretinde ‘Türkiye Ortadoğu’da hem masadadır hem sahadadır’ mesajı verilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu’na hitap etmek için ABD’ye gitti. Erdoğan’ın BM’de vereceği mesajlarda Filistin ve Suriye meseleleri öncelikli olacak. Kulislerde, ABD ziyaretinde “Türkiye Ortadoğu hem masadadır hem sahadadır” mesajı verileceği konuşuluyor.

Abone Ol
Ercan Çankaya - Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na katılmak için ABD’ye gitti. Erdoğan, özel uçak "CAN" ile Türkiye saatiyle 23:57’de John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'na indi.

Erdoğan'ı burada Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, Washington Büyükelçisi Sedat Önal ve New York Başkonsolosu Büyükelçi Muhittin Ahmet Yazal karşıladı.

Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve bazı yetkililer de Erdoğan’la birlikte ABD’ye geldi.

Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, basın mensuplarına selam verdikten sonra beraberlerindeki heyetle Türkevi'ne girdi.

Öncelikli gündem maddeleri Filistin ve Suriye

Erdoğan, ABD ziyareti kapsamında BM 79. Genel Kurulu'na katılacak ve bazı temaslarda bulunacak.  Erdoğan’ın bu kritik dönemde yaptığı ABD ziyaretini ve BM Genel Kurulu’nda hangi mesajları vereceğini İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ramazan Topdemir’e sorduk.

Erdoğan’ın ABD ziyaretinin belirli aşamalardan geçtiğini ve karşılıklı randevu sürecinin uzadığını söyleyen Topdemir, Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda öncelikli gündeminin Filistin ve Suriye olacağını açıkladı.

Erdoğan’ın İsrail’in Filistin’deki vahşetini BM Genel Kurulu’nda gündeme taşıyacağını söyleyen Topdemir, Ortadoğu’da Türkiye dışında bu konu hakkında yeterli hassasiyeti gösteren ülke olmadığını da vurgulayacağı öngörüsünde bulundu.

Esad konusunda yumuşak bir mesaj verilecek

Erdoğan’ın Türkiye’nin askeri gücünü de öne çıkaracağını söyleyen Topdemir, BM’de Suriye’deki Türk askerlerinin de gündeme getirilebileceğini söyledi. Öte yandan Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşmesinin an meselesi olduğunu söyleyen Topdemir, Esad’ın Türkiye’yle görüşmek için öne sürdüğü Türkiye’nin Suriye’den askerlerini çekmesi mesajını hatırlattı. Türk askerinin Suriye’de kalmasının teröre karşı mücadele açısından önemine dikkat çeken Topdemir, Erdoğan’ın birinci gündem maddesinin Filistin olacağını, Esad konusunda yumuşak bir mesaj vereceğini söyledi.

Mutfak kabinelerinin gündemi terör ve yatırım olacak

Öte yandan bu tür ziyaretlerde ikili görüşmeler gerçekleştiren mutfak kabinelerinin de önemli olduğunu dile getiren Topdemir, Erdoğan’ın ekibiyle ABD’deki yetkililerin ekonomik bazı ortaklıklar ve alışverişler konusunda görüşmeler gerçekleştireceğinin altını çizdi.

Bu görüşmelerde Türk ekibinin önceliğinin Türkiye’ye yabancı sermaye çekmek olacağının altını çizen Topdemir, güvenlik konusunun da gündeme geleceğini, ABD’nin teröre verdiği desteği azaltmak için girişimlerde bulunulacağını söyledi.

Topdemir, Erdoğan’ın bu ziyaretle ve BM Genel Kurulu’ndaki mesajlarıyla “Türkiye Ortadoğu’da hem masadadır hem sahadadır” mesajı vereceğini belirtti.