Gündem

Erdoğan ve Sanchez’den ortak basın toplantısı: Filistin ve Gazze konusunda ortak mesajlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Madrid'de düzenlenen ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. İki lider, Filistin ve Gazze konularındaki görüşlerini paylaşarak, ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda kararlılık mesajı verdi.

Abone Ol

Erdoğan, Gazze'deki çatışmaları durduracak adımları olumlu değerlendireceklerini belirtti ve bu adımların sadece kâğıt üzerinde kalmaması gerektiğine vurgu yaptı. ABD'nin İsrail'e olan desteğine yönelik eleştirilerini dile getiren Cumhurbaşkanı, "Amerika'nın Gazze'deki duruşu bizi ciddi manada üzmektedir," dedi. Erdoğan, ayrıca İspanya'nın Filistin Devleti'ni tanıma kararının diğer ülkelere örnek teşkil etmesi gerektiğini söyledi.

GAZZE'DE KALICI ATEŞKES

Pedro Sanchez ise Gazze'de iki devletli çözümün barış için acil bir ihtiyaç olduğunu ifade etti. İspanya'nın Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirten Sanchez, "Göçler ve stratejik konularda diyalogun yeniden başlaması için teklifler sunduk. Türkiye ile işbirliğimizi 25 milyar euro'ya çıkarmaya kararlıyız," dedi. Sanchez, Gazze'de kalıcı ateşkes ve insani yardım konularında Türkiye ile aynı görüşü paylaştıklarını da ekledi.

20 MİLYAR EURO HEDEFİ

Erdoğan ve Sanchez, iki ülke arasında 13 anlaşma imzaladıklarını ve çeşitli alanlarda işbirliği yapacaklarını duyurdu. İspanyol yatırımcıları Türkiye'ye davet eden Erdoğan, ikili ticaret hacminde 20 milyar euro hedefini yakalamak üzere olduklarını ve bir sonraki hedeflerinin 25 milyar euro olduğunu söyledi.

AVRUPA'DA ARTAN İSLAM DÜŞMANLIĞI

Erdoğan, Avrupa'da artan İslam düşmanlığı ve yabancı karşıtlığından duydukları endişeyi de dile getirdi. Gazze başta olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarına yönelik desteklerinden dolayı İspanya halkına teşekkür eden Cumhurbaşkanı, "İspanya'nın Filistin devletini tanıma kararı çok mühimdir. Örnek teşkil etmelidir," dedi.

Erdoğan, İsrail'in mevcut politikasının kendisini bitişe götüreceğini ifade ederek, BM'nin İsrail'e baskı yapması gerektiğini vurguladı. Sanchez ise, Filistin'in bir devlet olarak tanınması için tüm Avrupa devletlerine çağrıda bulundu ve çatışmanın çözülmesi gerektiğini söyledi.

Toplantının sonunda iki lider, Türkiye ve İspanya'nın barışa odaklı çalışmalarına devam edeceğini belirtti.