Gündem

Erdoğan, ŞİÖ'de Gazzeli çocukları unutmadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Astana'daki ŞİÖ zirvesinde bir araya gelen liderlere ve katılımcılara Gazze'de yaşananları hatırlattı.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağımsızlık Sarayı'nda düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi Genişletilmiş Oturumu'nda konuşma yaptı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan önce Gazze'yi hatırlattı
  
Erdoğan, "Adil ve çok kutuplu bir dünya düzeni" oluşturulması hedefinde biraraya gelen liderlere, mevcut uluslarası sistemin çözüm üretemediği 'Gazze' konusunu hatırlatarak, İsrail'in durdurulması yönünde çağrı yaptı.  
Zirvenin, "Sürdürülebilir Barış ve Kalkınma Arayışında Çok Taraflı Diyaloğun Güçlendirilmesi" temasına işaret eden Erdoğan, uluslararası sistemin güçsüzlüğünün Filistin topraklarında sergilendiğini belirtti. 
Erdoğan, "Kural temelli uluslararası sistemin sütunlarının sarsılmakta olduğu bir dönemden geçiyoruz. Terörizm, İslam ve yabancı düşmanlığı, düzensiz göç, iklim değişikliği, enerji ve gıda güvenliğiyle tedarik zincirlerindeki aksamalar gibi meydan okumalar, yaşanan jeopolitik sarsıntıların şiddetini artırıyor. Bunun en son ve acı örneği hepimizin gözleri önünde Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında sergilenmektedir." dedi. 
Uluslararası sistemin enkazı: 16 binden fazla masum çocuk can verdi
Gazze'de, başta çocukların ve masum insanların İsrail'in acımasız saldırılarında hayatını kaybettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
"Yaklaşık 90 bin Filistinlinin yaralandığı, 16 binden fazla masum çocuğun altında can verdikleri yıkıntılar, esasen meşruiyetini kaybeden uluslararası sistemin enkazıdır. Bu yıkıma son vermek için İsrail'in durdurulması ve kalıcı ateşkesi kabul etmeye zorlanması lazım. Bunun için de İsrail yönetimi üzerindeki baskının arttırılarak sürdürülmesi gerekiyor."

Terörle mücadelede uluslararası işbirliği elzem 

Türkiye'nin, terör örgütleri PKK, PYD, YPG, FETÖ ve DEAŞ dahil, terörizmin farklı biçim ve tezahürleriyle 40 yıldır devam eden mücadelesine ve tecrübesine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası işbirliği ile de terörle mücadelede kararlılık mesajı verdi. 
Mülteciler konusunda "sorumluluk" çağrısı  
Erdoğan, bölgesel çatışmalar, siyasi istikrarsızlıklar ve yoksulluk tarafından tetiklenen uluslararası göç hareketlerinin de çözüm bulunması elzem konuların başında geldiğine dikkat çekerek, geçici koruma altındaki Suriyeliler de dahil olmak üzere yaklaşık 4 milyondan fazla yerinden edilmiş insana Türkiye'nin ev sahipliği yaptığını söyledi. 
Konuşmasında, Türkiye'nin başta Gazze olmak üzere dünyanın her tarafında devam ettirdiği yardım faaliyetlerini de anlatan  Erdoğan, uluslararası toplumun da sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini hatırlarak, katılımcılara çağrı yaptı. 

ŞİÖ-Türkiye iş birliğini sürdürmeye devam edeceğiz
Türkiye'nin 2013'ten bu yana sahip olduğu diyalog ortaklığı statüsü sayesinde Şanghay İşbirliği Örgütünün, Asya ile önemli diyalog kanallarından biri haline geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş birliğini sürdürme mesajı verdi.