Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Kabine toplantısı sona erdi.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, uzun bir aranın ardından Beştepe'de toplandı.

İki buçuk saat süren toplantıda; İsrail-Hamas savaşı, Gazze’ye yönelik Türkiye’nin yardım faaliyetleri ve rehinelerin durumu masaya yatırıldı. Enflasyon, fahiş fiyatla mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artırımı da toplantıda görüşülen başlıklar arasındaydı.

Erdoğan Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Cumhuriyet bayramınızı bir kez daha gönülden tebrik ediyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere milli mücadelenin tüm kahramanlarını, aziz şehitlerimizi, vatan topraklarını kanlarıyla sulayan yiğit gazilerimizi rahmetle yad ediyorum."

"Dünyanın ilk SİHA gemisi vasfını taşıyan donanmamızın amiral gemisi TCG Anadolu'nun öncülüğünde 100 savaş gemimiz tarafından yapılan geçit töreni bizi hem duygulandırdı hem de kıvanç kaynağımız oldu. Bizlere bu gururu yaşatan donanmamızı, hava kuvvetlerimizi, sola türk yıldızları ve kahraman ordumuzun tüm komutanlarını ve mensuplarını buradan tekrar kutluyorum. Geçit törenimiz, donanmamızın gücünü göstermesinin yanında çok önemli stratejik mesjalar da içeriyordu. Cumhuriyetimizin 100. yılında bazı gerçekleri tekrar hatırlattık."

"KİMSEYE DÜŞMANLIK ETMEDEN ORDUMUZU GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

İstiklal ve istikbali için sürekli bedel ödeyen bir millet olarak bizim için tercih değil, bizim için mecburiyettir. Türkiye hayatta kalabilmek için sürekli kendini geliştirmek, güçlü olmak zorunda. Diğer türlü çekile çekile mevcut kareye sıkıştığımız toprakları bize çok göreceklerini gayet iyi biliyoruz. Kimseye düşmanlık etmeden ordumuzu güçlendirmeye devam edeceğiz."

"GAZİ'NİN MİRASINA SAHİP ÇIKANLAR MİLLETE EFENDİLİK TASLAYANLAR DEĞİL"

Cumhuriyet'in 100. yıl kutlamalarına ilişkin sözlerini sürdüren Cumhurbaşkanı şöyle devam etti:

"Birkaç ana başlıkta özetin özeti olarak söylediğimiz rakamlar kimin cumhuriyete sahip çıktığını kiminse istismar ettiğini ortaya çıkarmıştır. Cumhuriyeti balo salonlarına hapsedenlere, cumhuriyet adına bu ülkede yıllarca cumhur karşıtlığı yapanlara, velhasıl cumhuriyeti tapulu mülkü gibi görenlere bu tarihi yıl dönümünün nasıl idrak edilmesi gerektiğini gösterdik.

Övgü yarışına girmekle olmaz. Ülkenin geleceğine ufuk çizmekle olur. Gazinin mirasına sahip çıkanlar millete efendilik taslayanlar değil 85 milyonun tamamına hizmetkarlık yapanlardır. Biz işte bunu başardık.

Kadro Atatürkçüleri yıllarca bu ülkeyi ikinci sınıf demokrasi ve ekonomiye mahkum etmişlerdir.

Gazinin vefatından sonra milleti inim inim inlettiler. Milletle ve milli iradeyle barışmak istemeyen bu çevreler bugün de farklı yöntemlerle içlerindeki nefreti kusmaya devam ediyor.

Biz bunların kim olduklarını ve hangi habis nedenlerle hareket ettiklerini gayet iyi biliyoruz. Cumhuriyet kutlamalarına bile nefret söylemi bulaştıran bu topluluğa asla boyun eğmeyecek prim vermeyeceğiz.

Demokrasiden ve milli iradenin rehberliğinden asla sapmadık. Siyasi ikballeri uğruna milleti kutuplaştıranlardan değil, bütün kesimleriyle toplumu kucaklaştıranlardan olduk.

Hizmet ve eser siyasetini merkezimize yerleştirdik. Milleti kutuplaştıranlardan değil kucaklayanlardan olduk. Yılların ihmallerini gidermek ile kalmadık, Gazi'nin en büyük eserim dediği Türkiye Cumhuriyeti'ne önemli kazanımlar kazandırdık. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet payidar olması için gece gündüz çalıştık. Elinini vicdanına koyan herkesin kabul edeceği gerçek şudur: Türkiye 100. yılını kutlarken daha önce hiç olmadığı kadar güçlüdür. Elbette geldiğimiz konumu yeterli bulmuyoruz. Daha fazla demokrasi, daha fazla refah ve kalkınma için 85 milyonun tamamını Türkiye Yüzyılı'nın inşasına destek olmaya davet ediyorum. Bize yakışan birliktir, beraberliktir. Bunu başardığımızda önümüze çıkacak hiçbir engel yoktur. El ele gönül gönüle vererek Türkiye Yüzyılı'nı barışın, kalkınmanın yüzyılı yapacağız."

"GAZZE'Lİ KARDEŞLERİMİZE HEDİYEMİZ OLAN DOSTLUK HASTANESİ HEDEF ALINDI"

Erdoğan'ın gündeminde İsrail'in Gazze'ye dönük saldırıları da vardı.

"Cumhuriyetimizin 100. yılını Gazze'de katliama uğradığı bir hüzünlü olay ile karşıladık. ABD ve Avrupa'nın koşulsuz desteğini alan İsrail dünyanın gözleri önünde insanlık suçu işliyor. Dün de Gazze'li kardeşlerimize hediyemiz olan dostluk hastanesi hedef alındı. İsrail barbarlığının son kurbanı oldu. Kanser hastaları ilaca erişimini yitirdi. Savaşta dahi sağlık alt yapısı çökertilmez. Örgütler ile devletler arasındaki fark budur."

"SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ"

"Devlet aklını tamamen yitirdiği görülen ve örgüt gibi davranan İsrail'in bir an önce durdurulması gerektiğine inanıyoruz. Bölgedeki aktörlerin işbirliğinde yeni bir güvenlik mekanizması tesis edilmesini gerekli görüyoruz. Bu adımın atılması halinde sorumluluk almaya hazırız.

İsrail'in doğrudan sivillere yönelik saldırıları sonucunda 8 bin 500 Filistinli şehit edildi. BM'ye göre binden fazla cenaze hala yıkıntıların altında. Elektriği, suyu, yakıtı, gıdası 3 hafta önce kesilen Gazzeliler açlıkla ve bombardımanla kıyıma uğruyor. Türkiye olarak ilk günden beri sergilediğimiz onurlu tavrı bugün de sürdürüyoruz. Gazzeli mazlum ve masumların hakkını her platformda savunacağız. Çatışmaların sona erdirilmesi için çabalarımızı paylaştık. Büyük Filistin mitingi ile Gazzeli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu gösterdik. Mazlum ve mağdurların hamisi olan ülkemiz bu konudaki hassasiyetini en güçlü şekilde ortaya koyduk. İsrail ile dayanışma adına sadece gösterileri değil, Filistin bayrağını bile yasaklayan Batılı ülkelerdeki gösterileri kıymetli buluyoruz."

"KALICI BARIŞA GİDEN YOLUN AÇILMASI GEREKİYOR"

"25. gününü geride bırakan bu katliamın önüne geçilmesi en öncelikli meselemeizdir. Ateşkesin sağlanması ve kalıcı barışa giden yolun açılması gerekiyor. Barış Konferansının bunun için en uygun platform olacağı kanaatindeyiz. Savaşı diplomatik yollarla sona erdirmek için çalışırken, Gazzeli kardeşlerimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Yardımların girişine izin verildikçe yardımları artıracağız. Refah kapısının açık kalması için uluslarası toplumun baskı yapması önemlidir. Batı bir kez daha bu insanlık dramında sınıfta kaldı. Kadınlar, çocuklar ölüyor, hastaneler bombalanıyor. Tam 25 gündür Gazze'de insalığa ait ne kadar hasret varsa yok ediliyor. AB çıkıp ateşkes yapamıyor. BMGK Gazze'deki personellerinin hedef alınmasını sadece seyrediyor. İsrail'in savaç suçları konusunda ortalıkta gözükmemeyi tercih ediyorlar. Bu ölümlere sessiz kalanların yarın söyleyecekleri hiçbir sözün anlamı yoktur. İsrail'in katliamlarına ses çıkarmayan tatlısu hak savunucularından dünyaya hiçbir hayır gelmez. İnşallah bundan sonra da dik ve kararlı duruşumuzu muhafaza edeceğiz."

"GENÇLERİMİZE VERDİĞİMİZ SÖZÜ TUTTUK"

"Etki sahibi bir ülke olmanın yolu, ekonomisi güçlü bir ülke olmaktan geçer. Bun anlayışla ülkenin ekonomisini güçlendirmeye çalışıyoruz. Eylül ayı başında Orta Vadeli Kalkınma Planı'nı paylaşacağız. Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra da yürürlüğe koyacağız. Hazırlanan planın en önemli özelliği 2053 vizyonuna ışık tutmasıdır. Biz 30 yıl sonrasını düşünüyoruz, hedefleri belirliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılına nasıl güçlü  bir ülke olarak girdiysek, dünyanın ilk 5 büyük ekonomisi olacağız. Türkiye birileri için hayal olarak gören bu rakamları yakalayacak potansiyelde bir ülkedir. Meydanlarda vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri tutuyoruz. Üniversiteli gençlerimize cep telefonu, bilgisayar ve internet sözümüzü geçen hafta yerine getirdik. Kredi almış öğrencilerimizin geri ödemelerinde güncellemeri sildik ve ana parayı geri ödenmesini temin ettik. Şartları taşıyan öğrencilerimizin burs ve kredi imkanlarından faydalanmasını sağlıyoruz.

Kredi veya burs alan 1 milyon 600 bin öğrencimize 2024 yılı kredi burs rakamı lisans öğrencilerine 2 bin TL'ye yüksek lisans öğrencileri için 4 bin TL'ye doktora öğrenciler içinse 6 bin TL'ye çıkarıyoruz."

EMEKLİ İKRAMİYESİ

"Emeklilerimize yapacağımız 5 bin TL'lik bir defaya mahsus ödeme önümüzdeki haftalarda gerçekleştireceğiz. Ücretli çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz."

DEPREM BÖLGESİ

"Deprem bölgesindeki yaptığımız çalışmalarını sürdürüyoruz. Son aylarda başımızı en çok ağrıdan hayat pahalılığı için gerekli tedbirleri alıyoruz. Fırsatçılara kesinlike göz açtırmayacağız. Farklı kampanyalarla enflasyonla mücadelemize birliktelik ve iş birliği çağrısı yaptık. Afetten zarar gören 11 ilimizde 200 bin konutun inşası hızla devam ediyor. Yapımı biten konutları yakında etap etap teslim etmeye başlıyoruz. Sene sonuna kadar 41 bin konut ve 5 bin köy evinin teslimini planlıyoruz. Diğer konutların teslimatlarını da peyderpey yapacağız. Deprem bölgesindeki KOBİ’lerimize yönelik KOSGEB vasıtasıyla yeni bir kredi paketini devreye alıyoruz. Dünya Bankası’yla iş birliği halinde işletme başına 200 bin lira ila 750 bin lira arasında faizsiz kredi sağlayacağız"