Sağlık

En sevdiğiniz uyku pozisyonu sağlığınıza zarar verebilir

Uyku pozisyonunuzun sağlığınız üzerinde çeşitli olumlu ve olumsuz etkilere neden olabileceğini biliyor muydunuz? Peki en iyi pozisyon hangisi?

Abone Ol

Makul bir zamanda gelip yatak odasından telefonların yasaklanmasından sekiz saatlik uykuyu hedeflemeye kadar, nasıl harika bir uyku elde edeceğimizi sık sık tartışırız. Uykusuzluğun kalp hastalığı, diyabet, inme , yüksek tansiyon, obezite ve depresyonla bağlantılı olduğu düşünüldüğünde endişe verici bir durumdur bu. Peki ya sadece belirli bir pozisyonda uyuyarak sağlığınızı iyileştirebilseydiniz ?

Uyku uzmanı ve Navigating Sleepiness kitabının yazarı Dr. Lindsay Browning şöyle diyor: "İhtiyaçlara bağlı olarak doğru pozisyonu seçmek önemlidir.

Uyku pozisyonları , kalp sağlığını etkileyebilen ve kronik uyku yoksunluğuna neden olabilen, gece boyunca meydana gelen bir solunum bozukluğu olan uyku apnesi ile ilişkilendirilmiştir .

Ayrıca, doğru pozisyonu, destekleyici bir yatak ve doğru yastıkları seçmezsek, ağrıyla uyanabiliriz ve tekrar rahat edebilmek için hareket etmemiz gerekebilir, bu da uykunun bölünmesine neden olabilir.

Burada Dr Browning, muhabir Clare O'Reilly'ye uyku pozisyonunuzun sağlığınıza ne yaptığını anlatıyor. . . 

Sırt üstü uyumak yüzünüzü daha genç gösterebilir... Sırt üstü uyumak, omurga doğal bir hizalamayı koruyabileceğinden bel ağrısına yardımcı olabilir.

Ayrıca, başınızı bir yastık üzerinde kaldırmak mukusu boşaltıp asit reflüsünü azalttığı ve bölgedeki basıncı alarak sinüs ağrısını azalttığı için burun tıkanıklığını hafifletebilir.

Ancak sırt üstü uyumak, özellikle uyku apneniz varsa (nefes alıp vermeye başladığında) horlamayı daha da kötüleştirebilir.

Sol tarafınıza yatmak horlamayı azaltır ve sindirim için daha iyidir. Sol tarafınıza yatmak kalp ritmi değişikliklerine neden olabilir. Çalışmalar, kalbin hareket ettiğini ve solda yatarken sıkışabileceğini ve bunun da zamanla kalp sorunlarına yol açabileceğini bulmuştur. Bu pozisyonda yatmak o kadar da kötü değildir, ancak daha çok hazımsızlık, mide ekşimesi ve asit reflü olarak bilinen gastroözofageal reflü riskini azaltır.

Araştırmalar, sağ tarafında uyuyan gastroözofageal reflü hastalarının daha fazla atak geçirdiğini ve semptomların da daha uzun sürdüğünü bulmuştur.

Bu nedenle, mide ekşimesi ile ilgili herhangi bir sorun yaşarsanız sol tarafınızda uyuyakaldığınızdan emin olun.

Yan tarafınızda uyumak horlamayı iyileştirebilir, bu da uyku apnesine önemli ölçüde yardımcı olabilir. Kalp sağlığı ve potansiyel olarak Alzheimer riskini azaltır.

Asit reflü ve mide ekşimesine kötü gelebilir.

Mide üzerine yatmak gürültülü horlama eğiliminde olan insanlar için iyi gelebilir. Sırt veya boyun ağrısı çekenler ve hamileler için uygun değil. Yüz üstü uyumak, gece saatlerinde en az görülen pozisyondur ve genellikle yan veya sırtüstü uyumaya kıyasla daha az sağlık yararına sahiptir. Ancak uyku apnesinden muzdarip insanlara, gece boyunca hava yollarını açık tutmalarına yardımcı olarak yardımcı olabilir. Ayrıca horlama riskini azalttığı da tespit edilmiştir . Ancak bu uyku pozisyonunun riskleri, birçok insan için faydalarından daha ağır basar. Mide üzerinde uyumak omurganızı zorlayabilir, bu nedenle sırt ağrısı çeken kişiler için önerilmez.

Kesintisiz uyku için deniz yıldızı tarzı uyumayı tavsiye ederiz. Yalnız uyuyorsanız, gece boyunca bir partneri rahatsız etmeden hareket etmek daha kolaydır.

Menopoz sırasında bu seçeneğe sahip olmak gerçekten yardımcı olabilir.

Sıcak basmaları yaşıyorsanız, sıcaklığınızı düzenlemeye yardımcı olmak için daha sık hareket edebilirsiniz.

Hepimiz uykumuzda hareket ederiz, ancak aşırı hareket, REM uyku davranış bozukluğunuz (uyurgezerlik/konuşma) veya obstrüktif uyku apnesi veya periyodik uzuv hareket bozukluğunuz olduğu anlamına gelebilir.

Çok hareket etmek, uykunuzun o kadar iyileştirici olmadığı anlamına da gelebilir, bu nedenle uyku hijyeninizi değerlendirin ve iyileştirip iyileştiremeyeceğinize bakın örneğin, daha rahat bir şilte ve yastık alarak, oda sıcaklığını ayarlayarak ve yatmadan önce düzgün bir şekilde dinlenerek.