Nobel Ödülü, dünya genelinde bilimin, edebiyatın ve barışın en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilmektedir. 1901 yılında Alfred Nobel’in vasiyeti üzerine verilmeye başlayan Nobel Ödülleri, yıllar boyunca dünya çapında birçok önemli isme layık görüldü. Peki, en çok Nobel Ödülü kazanan ülkeler hangileri ve Türkiye'nin Nobel listesinde yeri nedir?

En çok Nobel Ödülü kazanan ülkeler

Tarih boyunca en çok Nobel Ödülü kazanan ülke, 420 ödül ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmuştur. ABD, bu alanda açık ara farkla liderdir. ABD’nin hemen ardından ise Birleşik Krallık gelmektedir. Birleşik Krallık, bugüne kadar 141 Nobel Ödülü kazanarak listede ikinci sırada yer alır. Üçüncü sırada ise 115 ödül ile Almanya bulunuyor.

İlk 10’da yer alan diğer ülkeler ise sırasıyla Fransa (76 ödül), İsveç (34 ödül), Japonya (31 ödül), Rusya - Sovyetler Birliği (30 ödül), Kanada (28 ödül), İsviçre (25 ödül) ve Avusturya (25 ödül) olarak sıralanıyor.

Türkiye’nin Nobel başarıları

Türkiye, Nobel Ödülü kazanan ülkeler listesinde 3 Nobel Ödülü ile 31. sırada yer alıyor. Türkiye, Nobel tarihinde bugüne kadar üç kez bu onuru yaşamıştır. İlk Nobel Ödülü, 2006 yılında Türk yazar Orhan Pamuk tarafından kazanıldı. Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. 2015 yılında ise biyokimya profesörü Aziz Sancar, DNA onarımı üzerine yaptığı çalışmalar ile Nobel Kimya Ödülü’nü kazanarak Türkiye’ye ikinci Nobel Ödülü’nü getirdi.

"Carmina Burana" sanatseverlerle buluşuyor "Carmina Burana" sanatseverlerle buluşuyor

2024 yılında ise Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye’ye üçüncü Nobel Ödülü’nü kazandırdı. Acemoğlu, kurumların oluşumu ve refaha etkileri üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle bu ödüle layık görüldü.

Diğer Ülkelerin Nobel Ödülü Sayıları
Dünya genelinde bugüne kadar 82 ülke Nobel Ödülü kazanmıştır. Türkiye gibi 3 Nobel Ödülü’ne sahip olan ülkeler arasında Beyaz Rusya, Hırvatistan, Litvanya, Meksika, Yeni Zelanda ve eski Yugoslavya da bulunmaktadır.

En çok Nobel Ödülü kazanan diğer ülkeler ise şu şekildedir:

Birleşik Krallık: 141 ödül
Almanya: 115 ödül
Fransa: 76 ödül
İsveç: 34 ödül
Japonya: 31 ödül
Rusya / SSCB: 30 ödül
Kanada: 28 ödül
İsviçre: 25 ödül
Avusturya: 25 ödül

Bu ülkeler, bilimden edebiyata, barıştan ekonomiye kadar farklı alanlarda Nobel Ödülleri kazanarak dünyaya büyük katkılar sunmuştur.

Nobel Ödülleri, bilim, edebiyat ve insanlığa katkı sağlayan diğer alanlardaki üstün başarıların sembolüdür. Türkiye, bu prestijli ödülü kazanan üç önemli ismiyle uluslararası alanda adından söz ettirmeyi başarmıştır. Nobel listesinde ABD, Birleşik Krallık ve Almanya gibi ülkeler ön sıralarda yer alsa da Türkiye’nin Nobel yolculuğu umut verici bir şekilde devam ediyor.

Editör: Elif Erbay