Erken emekli olacaklar için yapılan açıklamada 4A ve 4B arasındaki prim farkının bundan sonraki süreçler için sona erdiği ifade edildi. Buna göre 9 bin gün prim şartı 7.200’e kadar düşürdüğü bildirilerek konu ile ilgili detaylar aktarıldı.

2008 VE SONRASINDAKİ DÖNEMİ KAPSAYACAK

9 bin prim günü şartı netleşti. 4B Bağ-Kur’lu çalışanlar tarafından gerçekleşen talepler doğrultusunda çalışmalar başladığının altı çizilerek emeklilik süresinde 5 yıl geriye giden çalışmanın özellikle 2008 ve sonrasındaki dönemi kapsayacağı aktarıldı.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÇATISI ALTINDA BİRLEŞTİLER

Konu ile ilgili gelişmelerin detaylarını aktaran Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, 2008 reformu ile Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın birleştiğini ancak emeklilik, aylık bağlama ve çalışma şartlarında birlik sağlanamadığını dile getirdi.

Faruk Erdem: ‘’Zaten yaş sınırı olmadan EYT’li olmaya hak kazanacak"

Yapılan çalışma ile SGK ve Bağkur arasındaki farkların giderilmesinin sağlanacağını belirten Faruk Erdem şu ifadeleri kullandı: "9.000 günden 7.200 güne indirilirse 1800 günlük bir avantaj olacak. 1800 gün de 5 yıl yapıyor. Yani 5 yıl daha erken emekli olunacak. Bu 5 yıllık indirim ilk etapta 10 ve altında işçi çalıştıran esnaf için geçerli olacak. Yani berber, tuhafiyeci, kasap vs… için geçerli olacak. Ancak Ankara Ticaret Odası’ndaki o talep değerlendirilirse bütün Bağ-Kur’luları kapsayacak bir sistem olacak. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar ise zaten yaş sınırı olmadan EYT’li olmaya hak kazanacak"