WMO'nun bugün yaptığı açıklamada, 2023'ten bu yana devam eden yüksek sıcaklıkların, El Nino iklim düzeninin etkisiyle gerçekleştiği belirtilirken, bu etkinin zamanla zayıfladığı ancak küresel iklimi etkilemeye devam edeceği vurgulandı. Ayrıca, insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazlarının sıcaklığı daha da artırdığına dikkat çekildi.

Türkiye Son 53 Yılın En Sıcak Aralık Ayını Yaşadı (1)

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Haziran 2023'ten bu yana her ay yeni bir sıcaklık rekorunun kırıldığını ve 2023'ün, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olduğunu" belirtti. Saulo, El Nino'nun bu rekor sıcaklıklara katkıda bulunduğunu ancak asıl suçlunun sera gazları olduğunu vurguladı.

El Nino'nun orta ve doğu tropik Pasifik Okyanusu'ndaki yüzey sıcaklıklarının artmasıyla ilişkili olduğu hatırlatılarak, bu doğal iklim düzeninin dünyanın farklı bölgelerindeki hava ve fırtına sistemlerini etkilediği belirtildi. Ancak, El Nino'nun etkisinin yanı sıra insan faaliyetlerinin de iklim üzerinde belirleyici bir rol oynadığına dikkat çekildi.

Türkiye'ye Afrika Sıcakları Mı Geliyor

28 Nisan Pazar günü hava durumu 28 Nisan Pazar günü hava durumu

WMO'nun uyarısıyla birlikte, Mart ve Mayıs ayları arasında dünya genelinde normallerin üzerinde sıcaklıkların devam etmesi bekleniyor. Bu durum, iklim değişikliği ve sera gazlarının etkisiyle birlikte küresel ısınma sorununu yeniden gündeme getiriyor.