Gündem

Ekonomist Selçuk Geçer döviz kırılması riskinden bahsetti... Döviz kırılması ne demek?

Halk TV'de Gündem Özel programında konuşan Ekonomist Selçuk Geçer, döviz kırılması nedeniyle yerli şirketlerin yabancıların eline geçmesi riskinden bahsetti. Peki döviz kırılması ne demek, ne anlama geliyor? İşte Selçuk Geçer'in açıklamaları...

Abone Ol

Halk Tv'de yayınlanan Gündem Özel programında açıklamalarda bulunan Ekonomist Selçuk Geçer, döviz kırılmasının an meselesi olduğunu söyledi. Peki döviz kırılması ne demek?

Selçuk Geçer, “Dövizin uçarı kaçarı yok. Öyle 50 lira 60 lira da olmayacak. Şu anda şirketlerin döviz açıkları inanılmaz noktaya gelmiş durumda. Bu saatten sonra olacak döviz kırılması şirketleri patlatacak” dedi.

"Şirketler batsın diye yapılıyor, bedavaya Türkiye'nin şirketlerini patır patır toplayacaklar" diyen Geçer, "Bu döviz açığını hiçbir şirketin kaldırması mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin kredi notunu yükselten yabancı kuruluşlara da değinen Geçer, bunun rastlantı olmadığını döviz yükselmesin diye yapıldığını savundu.

"Ülkenin ekonomisinin belini kıracaklar" diye konuşan Geçer, bankasından finans sektörü temsilcilerine BOTAŞ'a kadar her şeyi bedavadan toplayacaklar iddiasında bulundu.

Süreci Mehmet Şimşek ve Erdoğan yönetmiyor

Bir komplo teorisinden bahseden Geçer, “Esas mevzumuz şu: 2001 ile bugün şablon gibi oturuyor. Bu süreci Mehmet Şimşek yönetiyor diyen adamın alnını karışlarım. Bu süreci Erdoğan yönetiyor diyen adamın da alnını karışlarım. Bu süreci bu dövizi burada tutanlar yönetiyor. Ve bu dövizi burada tutunlar sadece dövizden para kazanmak için yapmıyorlar bu işi. Bunu yapmalarının temel sebebi Türkiye’de arta kalan diğer şirketlerin de ele geçirilmesi 2001’e olduğu gibi. Bu komplo teorisi falan değildir. Şirketler batsın diye yapılıyor. Bedavaya Türkiye’nin şirketlerini patır patır toplayacaklar. Dövizi tutan da kırılmasını sağlayan da Türkiye Cumhuriyeti değil. Bunu yapanlar yabancı bankalar” diye konuştu.

Döviz kırılması ne demek?

Türkiye'nin şirketlerinin döviz kırılması nedeniyle yabancıların eline geçeceği iddiasında bulunan Geçer'in açıklaması sonrası döviz kırılmasının ne olduğunu internette araştırılmaya başlandı. 

Dövizde bir direnç noktasının kırılması; kurun, daha önce belirlenmiş direnç noktasının üzerinde en az bir kez kapanış yapmış olmasını ifade ediyor. Bir direnç noktası kırıldığında o nokta artık bir destek noktasına dönüşür. Bir destek noktasının kırılması; kurun o destek noktasının altında en az bir kez kapanış yapmış olması anlamına geliyor. Destek noktası kırıldığında o nokta artık direnç noktası konumuna gelir. Kur, destek ya da direnç noktasını kıracak biçimde bir defalık kapanış yapıp yeniden destek ya da direnç noktasına dönerse destek ya da direcin kırılması tam anlamıyla gerçekleşmemiş sayılır.