Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeyle birlikte sürücü kursları ve ehliyet sınavlarıyla ilgili birçok değişiklik yapıldı. Yönetmelik, sınav süresinin 35 dakikadan 40 dakikaya çıkarılmasını öngörüyor. Böylece sürücü adayları, direksiyon sınavlarında daha fazla zamana sahip olacak.

İKİ FARKLI GÜZERGAH KULLANILACAK

Direksiyon eğitimi ders sınavları, milli eğitim müdürlükleri tarafından belirlenen ve mevzuata uygun olarak onaylanmış iki farklı güzergah üzerinde yapılacak. Sınav sabahı görevli komisyonlar kura çekerek, sürücü adaylarını bu güzergahlardan birinde sınava tabi tutacak.

GERİ PARKTA FAZLADAN HAMLE HAKKI KAÇ OLDU

Trafik Eğitmeni Zakir Çelepkolu, yeni yönetmelikle geri park manevrasında adaylara bir hamle hakkı daha tanındığını belirtti. Daha önce bir hamle ile park etmek ve iki hamleyle düzeltme yapmak zorunda olan adaylar, artık bir hamle daha fazladan yapma şansına sahip olacak. Ayrıca, paralel park aşamasının oval bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiği de vurgulandı.

U DÖNÜŞÜ NOKTALARI BELİRLENECEK

Çelepkolu, sınav güzergahlarında uygun bir noktada U dönüşü yapılacağını ifade etti. Bu noktalar, sınav esnasında adayların U dönüşü yapmalarını sağlamak amacıyla belirlenecek.

JOKER SORUNUNA ÇÖZÜM

Yeni düzenleme ile "joker" olarak bilinen, bir başkasının yerine sınava girme sorununun önüne geçilmesi hedefleniyor. Sürücü kurslarına kayıt olan adaylar, kayıt formunu doldurduktan sonra canlı ortamda fotoğrafları çekilecek ve bu fotoğraflar Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri'ne (MEBBİS) aktarılacak. Ayrıca, biyometrik fotoğraflar da sisteme yüklenecek.

İhtiyaç askıda defter ve kalem uygulaması İhtiyaç askıda defter ve kalem uygulaması

ENGELLİ ADAYLARA KOLAYLIK

Engelli sürücü adaylarına yönelik bazı yenilikler de getirildi. Engelli vatandaşlar, kendi araçlarına uygun tertibat sağlanması durumunda sınava kendi araçlarıyla girebilecekler. Bu sayede engelli sürücü adaylarının sınav süreci daha erişilebilir hale getirilecek.

Editör: Haber Merkezi