Gündem

Düzenleme, yeni yasama döneminde Meclis’e gelecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti Grup toplantısında gündeme getirdiği belediye borçlarına ilişkin tahsilatı, belediyelerin kaynaklarından yapılacak. Konuya ilişkin bilgi veren AK Partili yetkililer, yasal düzenlemenin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı 2.vergi paketinde yer alacağını ve yeni yasama döneminin başında TBMM’ye geleceğini ifade ettiler.

Abone Ol

Ünsal ERGEL/ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti Grup Toplantısı’nda gündeme getirdiği belediye borçlarına ilişkin çalışmalar başlatıldı. Konuya ilişkin bilgi veren AK Partili yetkililer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda belediye borçlarının tahsilatının kaynağından yapılmasını için yasal düzenlemenin hazırlandığını ifade ettiler.

İki ayrı yasal çalışma gerekiyor

Konunun gündeme gelmesiyle önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin sosyal güvenlik pirim borçlarının 96 milyar lira olduğunu açıklamıştı. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri ise kayıtlara göre belediyelerin borcunun 55,5 milyar lira olarak göründüğünü ifade ettiler.

Yapılacak yasal çalışmaya ilişkinde bilgi veren yetkililer, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı çalışmada borcun bu rakam üzerinden gözüktüğünü belirtirken, belediyelerin borçlarının kaynağından kesilmesi için iki ayrı yasal mevzuata ihtiyaç duyulduğunu da vurguladılar.

Hâlen belediyelerin borçlarına karşılık İller Bankası’ndan aktarılan kaynaklardan maksimum kesintinin yüzde 40 oranında olduğunu hatırlatan yetkililer, yapılacak yasal düzenlemeyle Cumhurbaşkanına borçlunun ödeme kapasitesine göre bu oranı değiştirme yetkisi de verecek.

Yapılacak değişiklikle gelir (stopaj) vergisi ve katma değer vergisi beyannameleri üzerine tahakkuk eden vergiler ile sosyal güvenlik primlerinin, vadesini izleyen ayda bu idarelere ödenecek paydan kesilmesi yoluyla tahsil edilmesinin de önü açılmış olunacak.

Toplam 3 bin 436 borçlu var

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2.vergi paketine ilişkin hazırlanacak torba kanun öncesi yapılan genel taslak çalışmada belediyelerin 37,6 milyar lirası vadesi geçmiş, 17,9 milyar lirası ise yapılandırılmış borçlar olmak üzere toplam 55,5 milyar liralık borcu bulunduğu belirledi.

Bu çerçevede hazırlanan taslakta büyükşehir belediyeleri ile bunların su idarelerinin tamamı devlete borçlu olarak görünüyor. Borçlu sayısı ise iktisadi işletmeler dahil toplam 3 bin 436 olarak belirlenmiş vaziyetti.

Yeni yasama yılında gelecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan ve içinde belediyelerin borçlarının kaynağından kesintilerini sağlayacak kanuni düzenlemelerinde bulunacağı kanun teklifi, alınan bilgiye göre TBMM’nin Ekim ayında başlayacak olan yeni yasama döneminin başına yetiştirilecek.