Yaşam

Dursun Dede'nin ilginç vasiyeti

Trabzon'un Sürmene ilçesinde yaşayan 93 yaşındaki Dursun Hakkı Sofuoğlu, yarım asırlık kamyonetiyle geçirdiği yılların ardından ilginç bir vasiyetle gündeme geldi.

Abone Ol

Küçük yaşta muavinlikle başladığı taşımacılık hayatını, yıllar içinde profesyonel bir kamyon şoförü olarak sürdüren Sofuoğlu, öldükten sonra 1954 model Willys marka kamyonetinin mezarının başına konulmasını vasiyet etti.

Sürmene'nin Aksu Mahallesi’nde mütevazı bir hayat süren Sofuoğlu, yıllarca İran, Irak, Suriye, Almanya ve İngiltere gibi ülkelere yük taşımış, ancak 15 yıl önce emekli olarak kamyonculuk mesleğini geride bırakmıştı. Emekliliğin ardından bir süre Zonguldak’ta yaşayan Sofuoğlu, memleketine döndü. Altı yıl önce eşini kaybettikten sonra, onun mezarının yanında yalnızca kamyonetiyle dostluk kurdu.

50 yıldır aynı kamyonetle

Tam 50 yıl önce aldığı ve her fırsatta kullandığı kamyoneti, Sofuoğlu’nun en büyük tutkusu. Salı ve Cuma günleri ilçe merkezine inip ihtiyaçlarını karşılayan yaşlı şoför, zaman zaman yaylaya gitmek için de kamyonetine biniyor. Defalarca satın almak isteyenlere rağmen kamyonetini satmayı reddeden Sofuoğlu, bu aracıyla adeta bütünleşmiş durumda.

Geçen yıl açılan yeni Zigana Tüneli'ni merak eden Sofuoğlu, kamyonetiyle tüneli geçerek aracıyla bir kez daha yollara çıktı. Kamyonetinin bakımını hiçbir zaman ihmal etmeyen yaşlı adam, aracının teknik aksamlarını da bizzat kendisi tamir ediyor. "1954 model kamyonetim, bugüne kadar beni hiç yarı yolda bırakmadı. Muayenede bile hiçbir sorun çıkmadı. Aracın motorunu yıllar önce kendim değiştirdim, benzinden dizele çevirdim" diyen Sofuoğlu, bu özel bağı anlatırken gözlerinde hala bir şoför heyecanı taşıyor.

Mezar başında kamyonetini istiyor

Sağlığını "Allah'ın takdiri" olarak nitelendiren Sofuoğlu, vasiyetini hazırlamış bile. "Bu kamyonet benim hayatımın bir parçası oldu. Çok isteyen oldu ama satmadım. Ben mezara gideceğim, o da mezarımın başına konacak. Vasiyetim bu" diye konuşan yaşlı şoför, aracıyla olan bağının ömür boyu süreceğini vurguluyor.